Шкода најтраженија у Србији: Лане продато 10 одсто више нових аутомобила

© AFP 2022 / Michal Cizek„Шкода“ лого
„Шкода“ лого - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Србији је у 2019. години продато 10 одсто нових аутомобила више него 2018. године.

Добра пословна година, како су 2018. оценили увозници нових аутомобила, када је продато 30.731 ново возило, надмашена је већ у новембру прошле године са укупно продатим 31.601 возилом.

Очекивања су да ће децембар прошле године бити по продаји нових аутомобила на нивоу 12. месеца из 2018. године, када је продато 2.638 јединица, што значи да ће скок продаје бити изнад 10 одсто, пишу „Вечерње новости“.

Највише возила прошле године продато је у априлу, њих 4.258, што је резултат добро организованог Сајма аутомобила у Београду на којем су традиционално купци искористили велика снижења.

Највише возила укупно, путничких и лаких комерцијалних, продала је „Шкода“ — 5.437. Друго место припало је „Фијату“ са продатих 5.133, а треће „Реноу“ са 2.020 возила, преноси Танјуг.

© AP Photo / Darko VojinovicДруго место заузео је "Фијат"
Шкода најтраженија у Србији: Лане продато 10 одсто више нових аутомобила - Sputnik Србија
Друго место заузео је "Фијат"

Иако је реч о првих 11 месеци у години, без децембра, реално је очекивати да се тај однос снага неће променити и када се буду сабрали резултати продаје последњег месеца 2019. године.

Неприкосновени лидер по продаји лаких комерцијалних возила, који су, како се верује, најбољи показатељ раста привреде једне земље, јесте „Фијат“ са 2.604 продата „професионалца“. Следе „Дачија“ са 803 и „Фолксваген“ са 607 продатих возила те категорије.

Код путничких аутомобила наставља се доминација „Шкоде“ на нашем тржишту, са 4.918 возила која су купиле полиција и војска. Следе „Фијат“ са 2.529 и „Рено“ са 1.541 продатим аутомобилом.

На нашем тржишту значајно је порасла и продаја камиона, тако да је у 11 месеци прошле године продато 1.450 точкаша, што је за око 300 возила више него претходне године.

„Бројни нови аутомобили који су на наше тржиште стигли скоро истовремено када и на највећа тржишта Европе, повољни услови куповине, бројни попусти и друге погодности које су наши увозници увели дали су резултате", оцењује генерални секретар Српске асоцијације увозника нових возила и делова Бобан Николић.

Он очекује да ће ова године бити још успешнија, поготово ако се ограничи неконтролисани увоз прастарих возила која су у ЕУ протерана са друмова као опасни загађивачи животне средине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала