Срећна Српска нова година

© Sputnik / Предраг ВасиљевићХрам Светог Саве
Храм Светог Саве - Sputnik Србија
Пратите нас
Грађани Србије свечано су дочекали Српску нову годину. Београђани су Нову годину по јулијанском календару дочекали традиционално уз ватромет испред Храма Светог Саве, док су у осталим градовима организовани концерти на трговима.

Окупљени су ватромет снимали телефонима, а по хладном времену „грејали“ су се куваним вином.

Ватромету је претходио молебан који је служио патријарх српски Иринеј, заједно са свештенством Храма Светог Саве.

Скупом на Светосавском платоу уједно је пружена подршка српском народу у Црној Гори, на Косову и Метохији и у свим српским крајевима поводом недавног усвајања спорног Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Пожаревљани су православну Нову годину дочекали на Тргу ослобођења уз Симфонијски оркестар, који, уз класичне мелодије, свира рок хитове и филмску музику.

Госте Врњачке Бање, која је прошле године имала рекордних милион ноћења туриста, забављају Стефан Живојиновић и Драгана Мирковић, а у поноћ је испаљен ватромет.

Сурдулица већ 11 година за своје грађане организује дочек. У 22 сата почели су да свирају трубачи, а од 23 сата певао је Саша Матић.

После ватромета у поноћ, организовано весеље ће трајати до један сат.

Крагујевац је после више година имао организовани дочек Српске нове године, а поред локалних бендова наступиле су и „Неверне бебе“, преноси РТС.

Заменик градоначелника Крагујевца Ивица Момчиловић наглашава да је за прву рођену бебу у новогодишњој ноћи локална самоуправа обезбедила поклон честитку у износу од 100.000 динара.

Крушевљане је у забављао „Тропико бенд“.

У Новом Саду, европској престоници културе 2021, православна Нова година слављена је на чак 50 локација са више од 200 уметника из 10 земаља.

Православна Нова година дочекана на Косову и у Републици Српској

Програм прославе Нове године по јулијанском календару на КиМ почео је прво за најмлађе, када је у подне организована „Улица отвореног срца“.

Приредба за најмлађе била је пропраћена изложбом играчака и различитих реквизита за малишане и њихове родитеље.

Осмех на лицу и радост деце видели су се и у Звечану, на трећој по реду академији Удружења родитеља „Подржи ме“.

Том удружењу које окупља родитеље деце са сметњама у развоју на простору Косова и Метохије, уручена је новчана помоћ из Републике Српске за градњу Дневног центра за 144 деце и младих са потешкоћама у развоју.

„Досад смо утрошили 105.000 евра. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће његов кабинет помоћи са 51.000 евра“, каже Милорад Арлов, председник Одбора за помоћ Косову И Метохији.

Он је додао да је извесно да ће центар бити отворен на Преображење, 19. августа.

Долазак Српске нове године уз музички програм славио се уз ватромет и наступе музичара у свим већим српским срединама на Косову и Метохији.

Нова година ноћас је дочекана и у многим градовима у Републици Српској.

У Бањалуци је одржан концерт у порти Храма Христа Спаситеља, а наступили су ансамбл „Веселин Маслеша“, Градски тамбурашки оркестар и етно-група „Искон“. Тачно у поноћ почела је молитва.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала