Вартоломеј нуди посредовање, али тешко да може да реши спор око македонске цркве

Пратите нас
Васељенски патријарх неће решавати спор између Српске православне цркве и расколничке „македонске православне цркве“ на своју руку, већ покушава да премости проблем предлогом за посредовање, али тешко да може да реши тај спор, каже историчар Александар Раковић, поводом посете Зорана Заева и Оливера Спасовског патријарху Вартоломеју.

Након састанка са бившим (Заев) и садашњим (привременим) премијером Северне Македоније (Спасовски), Васељенска патријаршија издала је саопштење у коме се каже да је „одлучено да се делегација Српске цркве и цркве у тој земљи позову пред Свету столицу Васељенске патријаршије на консултације, у настојању да се постигну заједнички договор и решење“.

Посредовање Вартоломеја неће донети ништа ново

Остаје да се види хоће ли СПЦ, након догађаја у Украјини, прихватити позив да дође у Цариград, где би разговори били под модерацијом цариградске патријаршије.

„Уколико до разговора дође, а нисам сигуран да ће до тога уопште доћи, мислим да не може да се очекује ништа специјално ново и да ће све оно што је СПЦ већ тражила да се догоди као услов за повратак македонске јерархије у редовно стање — остати. У првом реду — помирење македонске јерархије, која се налази у расколу, са канонском македонском јерархијом Охридске архиепископије, која је у делу српске Цркве. Потом тако помирена македонска јерархија може да тражи неки статус који би био другачији од оног аутономног који је СПЦ већ дала“, каже Раковић.

Није реално да се сада крене у разговоре

Неколико ствари, према Раковићевим речима, говоре у прилог тези да сада није тренутак да отпочну разговори између СПЦ и такозване МПЦ под окриљем Цариграда — једна од њих је питање онога што се догодило у Украјини.

„Тај земљотрес који се догодио у оквиру православне васељене треба да се смири. Мислим да у овом моменту није реално да дође до разговора. Не кажем да неће доћи, али чини ми се да у скоријој будућности то није реално. Друго, СПЦ сматра македонско црквено питање унутрашњим проблемом и, с обзиром на то, она би сама иницирала разговоре са македонском јерархијом у расколу или би јој изашла у сусрет да се на њен захтев догоди састанак. Не знам да ли је уопште реално да српска Црква прихвати било какву модерацију неке друге стране, каква је Цариградска патријаршија“, закључује Раковић.

Према саопштењу Васељенске патријаршије — сврха састанка патријарха Вартоломеја са Спасовским и Заевом била је разматрање црквеног проблема у Северној Македонији.

„Током разговора разматране су претходне фазе у вези са тим проблемом, а у чијој основи лежи спремност за поновно успостављање регуларности цркве Северне Македоније под именом Охридска архиепископија, након благовремене молбе према Мајци цркви. Након тога, одлучено је да се делегација Српске цркве и цркве у тој земљи позову пред Свету столицу Васељенске патријаршије на консултације, у настојању да се постигну заједнички договор и решење“, стоји у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала