Вукосављевић: Закон у Црној Гори последица колапса здравог разума (видео)

© Sputnik / Александар МилачићМинистар културе Владан Вукосављевић на отварању 13. Кустендорфа
Министар културе Владан Вукосављевић на отварању 13. Кустендорфа - Sputnik Србија
Пратите нас
Када се логика нашег савременог доба, која говори о власничким листовима, катастру и упису, суочи са осам векова дугим трајањем сакралних објеката, са једном бурном и живом историјом народа и Цркве, онда долази до колапса логике и колапса здраворазумског принципа решавања проблема, каже за Спутњик министар културе Србије Владан Вукосављевић.

Тако српски министар коментарише Закон о слободи вероисповести у Црној Гори, и додаје да је Закон донет на брзину и трапаво.

Реакција народа на њега је мирна, сталожена и достојанствена, и таква треба и да остане. Верујем да ће у Црној Гори превладати здрав разум и да ће бити пронађено једно спретније, реалније и разумније решење“, рекао је министар.

Према његовим речима — цркве и манастири, као културно-историјско наслеђе народа, својим дугим историјским трајањем речито сами по себи говоре о питањима идентитета и припадности, о томе ко их је направио и на који начин.

„У овом историјском тренутку у административно-правном смислу дошло је до лоших тонова и до покушаја да се, на брзину и уз импровизацију, на начин који није примерен сложености ситуације, решава нешто што је, рекао бих, одавно решено само по себи“, рекао је Вукосављевић.

Закон неправедан према СПЦ

„Културни простор било ког народа, не само овде, у нашем региону, него иначе у свету, подразумева онај географски простор на којем је неки народ током свог дугог историјског трајања оставио несумњиве трагове свог материјалног и нематеријалног културног наслеђа. Ти простори врло често коегзистирају и та ствар је позната као један културно-историјски образац“, навео је Вукосављевић.

Наталија Поклонска - Sputnik Србија
Поклонска за Спутњик: Црногорски закон о слободи вероисоповести — отимачина и пљачка

Министар сматра да је ситуација у вези са имовином Српске православне цркве у Црној Гори „у својој основи јасна, једноставна и практично непорецива“.

„Ја нисам стручњак за деликатна правна питања која се тичу законодавства Црне Горе, али ми знамо да је држава Црна Гора потписала уговоре са Римокатоличком црквом и Исламском верском заједницом, у којима су питања о регулисању међусобних односа решена на миран, допуштен и разуман начин. Овако може да се стекне утисак да је због различитих политичких околности и напетости дошло до одређене неправде према Српској православној цркви и према Митрополији, и да нису повучени добри и охрабрујући потези“, рекао је Вукосављевић.

Политика, међутим, како је навео, доноси своје тамне, мутне тонове и импровизације које нису увек у корист стабилних политичких односа.

„Ипак, имајући у виду да је народ реаговао достојанствено, мирно и са убедљивим аргументима, верујем да ће та индукована криза бити решена на задовољавајући начин“, закључио је Вукосављевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала