ММФ препоручио Влади Србије да смањи број в. д. директора

© REUTERS / Yuri GripasЗграда Међународног монетарног фонда у Вашингтону
Зграда Међународног монетарног фонда у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шеф Мисије Међународног монетарног фонда у Србији Себастијан Соса потврдио је да је ММФ препоручио српској Влади да смањи број директора јавних предузећа у в. д. статусу.

Са том препоруком сагласни су и Светска банка и Фискални савет. Зорана Михајловић очекује да ће нова влада, после парламентарних избора, препоруку уврстити у свој рад, преноси РТС.

„ММФ је нагласио важност побољшања корпоративног управљања и управљања државним предузећима у Србији. У том контексту, препоручили смо властима да смање претерано ослањање на вршиоце дужности директора", навео је Себастијан Соса за Танјуг.

Соса је рекао да је препорука Влади да у тај процес крене одмах, али, истиче, да у оквиру препоруке није било речи о неком посебном временском оквиру до када то треба обавити.

Та препорука усмерена је на јачање управљања у државним и јавним предузећима, а такође ће осигурати да поступци избора директора буду у складу са Законом о јавним предузећима, закључио је Соса. 

Главни економиста Светске банке за Србију Лазар Шестовић каже да је та институција сагласна са препоруком ММФ-а.

„На челу две трећине јавних предузећа у Србији су вршиоци дужности директора, а њихов избор на основу јавног конкурса позитивно би утицао не само на пословање тих предузећа, него на укупну српску економију“, каже Шестовић.

Указао је да је то једно од најбитнијих питања за Владу Србије, зато што јавна предузећа чији је оснивач Република чине око 20 одсто српске економије.

Објашњава да в. д. статус спречава доношење дугорочних одлука за та предузећа, усвајање развојних планова и отпочињање озбиљнијих инвестиционих пројеката.

„Наша препорука је да се у складу са Законом о јавним предузећима распишу јавни конкурси за менаџмент у свим јавним предузећима где је тај процес остао незавршен“, рекао је Шестовић. 

За председника Фискалног савета Павла Петровића препоруке ММФ-а су очекиване и природне.

„Не само да треба ићи на стални избор директора, већ тај процес треба да буде отворен и транспарентан, а главни критеријуми у избору треба да буду професионални квалитети новог управљачког тима“, каже Петровић.

Михајловић: Нова влада треба да смањи број в. д. директора

Потпредседница Владе и председница Владине кадровске комисије Зорана Михајловић очекује да ће нова влада, која ће бити формирана после пролећних избора, у свој рад уврстити препоруку о смањењу броја вршилаца дужности директора.

„Препорука о смањењу броја вршиоца дужности директора јавних предузећа и установа у Србији свакако јесте на месту. Али како се налазимо у изборној години, од нове владе Србије, која ће бити формирана после парламентарних избора, очекујем да ову препоруку уврсти у свој рад“, рекла је Михајловићева.

Верује, каже, да ће ова препорука о смањењу вршиоца дужности директора наћи своје место и у најављеној реформи јавних предузећа у Србији.

Како се наводи — стање из октобра 2019. године показало је да је евидентирано чак 20 директора у в. д. статусу, од укупно 37 предузећа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала