Путин о наоружању: Ми никога не сустижемо, цео свет треба да сустигне Русију

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаОбраћање руског председника Владимира Путина пред Федералном скупштином
Обраћање руског председника Владимира Путина пред Федералном скупштином - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин обратио се посланицима Доњег и Горњег дома руског парламента. Путин је, говорећи о конфликтима, рекао да је потребно осигурати стабилност у свету, истичући да је Русија први пут у историји претекла све земље када је реч о најновијем нуклеарном наоружању.

Овогодишње обраћање руски председник почео је од унутарполитичких и економских питања. Пре свега се осврнуо на демографску ситуацију, рекавши да је Русија ушла у тежак период будући да је наталитет у опадању.

Демографија: Тежак период, од наталитета зависи наша судбина

„Судбина Русије и њена историјска перспектива зависи од демографије. Наталитет у Русији поново опада, земља се нашла у тешком демографском периоду. Из тог разлога је потребно обезбедити раст наталитета до средине деценије“, истакао је Путин.

Путин је прецизирао да у Русији тренутно живи 147 милиона људи.

Када је реч о деци, Путин је рекао да је потребно омогућити све услове за њихово образовање, као и да уживају све основне вредности почев од бриге, преко љубави, до топлоте породичног дома.

„Тек тада ће Русија постати велика земља“, додао је Путин.

Руски председник је навео и да је просечни животни век у Русији порастао за осам година од 2000. године, и тренутно износи 73 године.

Економија: Инфлација далеко мања од планиране

Инфлација прошле године износила је три одсто, што је за четири процента мање него што је било предвиђено, рекао је Путин.

Што се тиче инвестиција, руски председник је рекао да је неопходно убрзати процес усвајања свих закона који се тичу пореских олакшица, а подршку државе не треба да уживају само крупна предузећа, већ и представници малог и средњег бизниса.

Додао је и да темпо раста бруто друштвеног производа Руске Федерације у 2021. години мора да буде виши од светског.

О конфликтима и наоружању

Сведоци смо како регионални конфликти могу да постану претња за цео свет. Принципи стабилног светског поретка су уздрмани. Потребно је показати политичку вољу и мудрост у доношењу одлука, а пример треба да покажу свих пет нуклеарних земаља у смислу чувања мира и безбедности.

Навео је и да је потребно осигурати стабилност у свету у свим аспектима, узимајући у обзир све политичке о војне околности.

Када је реч о наоружању, Путин је истакао да Русија никога не сустиже, већ да цео свет треба да сустигне Русију.

„Русија је први пут у историји претекла све земље света када је реч о најновијем нуклеарном наоружању. Наши кораци по питању јачања националне безбедности предузети су на време и у довољном обиму“, додао је.

„Међутим, упркос томе, потребно је остати опрезан,  неопходно је наставити са радом“, додао је.

Нови услови за кандидатуру за председника Русије

Путин је предложио да се утврде нови услови за све кандидате за председника Русије. Како је навео, сви кандидати би требало да буду грађани Руске Федерације, да су у њој живели најмање 25 година и да никада немају ни једно друго држављанство.

Такође је рекао и да је потребно изнети на расправу одређени број измена Устава, али да није неопходно доносити нови устав.

Путин је такође предложио и да се Уставом омогући Државној думи да одобрава кандидатуру преимјера државе, будући да тренутно то чини председник на основу сагласности Доњег дома руског парламента.

„Предлажем да се то промени и да Државна дума самостално одобрава кандидатуру шефа Владе Руске Федерације, а затим и свих његових заменика и федералних министара. Притом, председник ће бити у обавези да их именује на ту функцију и неће више имати право да одбија кандидатуру коју је усвојила Дума“, истакао је.

Русија мора да остане председничка држава

Русија не може да опстане као парламентарна република, већ као јака председничка држава, што руском лидеру оставља право да разрешава председника Владе и његових заменика дужности, нагласио је руски председник.

Поред тога, председник мора да има право да управља војском и безбедносним службама, навео је.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала