Српска телевизија у Црној Гори угрожена, једини грех што преноси емисије Спутњика

© Sputnik / Александар МилачићСпутњик студио
Спутњик студио - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Власт у Црној Гори чини све да онемогући рад медија који се баве заштитом идентитета српског народа, упозорио је директор Српске телевизије у Црној Гори Момчило Вуксановић. Како истиче — једини грех ове телевизије је што преноси иформативне емисије Спутњика.

Вуксановић, који је и председник Српског националног савета, каже за Спутњик да власт у Подгорици већ дуже време елиминише све пројекте организација ангажованих на очувању српског идентитета, попут Српске телевизије, Српског радија, часописа „Српске новине“ и Српске књижевне задруге.

„Последње две године готово да нема издвајања средстава за очување српског идентитета, што је преседан. Од укупне суме за мањинске групације, која је за две године већа од три милиона евра, српски медији добили су мање од један одсто, иако ми (српско становништво) у групацији којима се деле та средства чинимо више од 60 одсто“, објашњава Вуксановић.

Српска телевизија редовно емитује емисије Спутњика

Он сматра да је једини грех конкретно Српске телевизије и разлог што су јој ускраћена средства — чињеница да је једина радио-телевизијска станица у 29 НАТО земаља која преноси информативне емисије Спутњика.

„НАТО се зато преко актуелне власти у Црној Гори директно ангажовао да што пре елиминише српске медије и на најжешћем удару су телевизија, радио и часопис Српске новине, као и Задруга“, уверен је Вуксановић.

Према речима нашег саговорника — информативне емисије Спутњика, које Српска телевизија у Црној Гори редовно преузима у пет термина, изузетно су слушане, а упркос притисцима, тај телевизијски канал наставио је да их преноси.

Вуксановић додаје и да би српски медији у Црној Гори били одавно угашени да није било помоћи Владе Републике Србије.

Ипак, напомиње директор Српске телевизије, та помоћ је била једнократна, и зато статус српских медија у Црној Гори остаје несигуран. Наду му улива обећање председника Србије Александра Вучића да ће повести рачуна о организацијама у Црној Гори које се боре за очување идентитета српског народа.

Галопирајућа дискриминација Срба у Црној Гори

Вуксановић указује да све остале националне заједнице у Црној Гори, чак и оне које броје испод један одсто становништва — и албанска, и бошњачка, и хрватска, имају далеко већи и друштвени и политички утицај и много су боље третиране него српске организације.

„Ми тај проблем не можемо да решимо без помоћи институција Републике Србије“, наглашава саговорник Спутњика, подсећајући и на проблем статуса Српске православне цркве у Црној Гори.

Вуксановић је уверен да питање равноправности српског народа са другим националним заједницама у складу са стандардима Европе и света треба решавати, пре свега, у оквиру билатералних односа институција Србије и Црне Горе.

„Не тражимо ништа друго, не тражимо привилегован статус, него равноправност са другим националним заједницама и да се заштитимо од галопирајуће дискриминације која у Црној Гори из дана у дан постаје све тежа и све неподношљивија за српски народ“, поручио је Момчило Вуксановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала