Шведска послала лажног официра на Косово и у седиште НАТО-а у Бриселу

© AFP 2022 / Jean-Christophe VerhaegenНато
Нато  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шведске оружане снаге слале су лажног официра, чија је војна каријера сада под истрагом, у седиште НАТО-а у Белгији. Лажни официр био је и на Косову.

Швеђанин, чији идентитет није откривен, лагао је да је завршио војну школу 1999. године, а заправо је никада није похађао. Он је фалсификовао диплому користећи потпис непостојећег генерала.

„Наравно, није добро што се ово догодило. Морамо слати праве официре на ове позиције и осигурати да имамо право знање о особљу“, изјавио је војни истражитељ.

Лажни официр служио је као капетан на Косову и мајор у Авганистану, где је био задужен за сигурност информација. За то је морао да има посебно образовање, које он није поседовао.

Он је 2013. додељен НАТО-у. Превара није откривена све до 2018, а открила ју је Обалска стража, у којој је лажни официр заузимао висок положај и имао приступ поверљивим информацијама.

Обалска стража тврдила је да га је сменила са посла и упозорила оружане снаге у децембру 2018. године, након открића да је лагао. Упркос чињеници да је војска упозорена, он је 2019. изабран за шведску акцију УН у Малију.

„Тотално неразумљиво и веома забрињавајуће за сарадњу Шведске и НАТО-а“, рекла је Ен-Софије Дал, НАТО стручњак.

Министар одбране признао је да је примио информацију од министра правде о човеку из Обалске страже са „сумњивом биографијом“.

Војни командант Микаел Биден сазнао је за овај безбедносни ризик раније током недеље и наредио је да се спроведе истрага зашто војна команда није одмах реаговала по примању извештаја.

„Овакве ствари не смеју да се дешавају и сада морамо све да разјаснимо“, рекао је он, притом оценивши ситуацију као „озбиљну".

Шведска, која је последњи пут ратовала пре 200 година, у последње време појачала је одбрамбену сарадњу са НАТО-ом и, на билатералном нивоу, са Сједињеним Америчким Државама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала