У Влади договорено да се предузму мере поводом загађења ваздуха, али ништа конкретно

© Sputnik / Ивана АнтићМагла у Београду
Магла у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је да је на хитном састанку у Влади Србије договорено да се предузму мере поводом загађеног ваздуха у више градова у Србији, док премијерка Ана Брнабић поручује да нема места паници и да загађеност није драстично већа него што је била претходних година.

Триван је рекао да се на састанку у Влади разговарало о узроцима загађења ваздуха и мерама које треба да се преузму.

На питање да ли ће бити предузете краткорочне мере као што се ради у Сарајеву и Северној Македонији, Триван је одговорио потврдно.

Каже да се, ипак, није разговарало о конкретним мерама, али да је направљена група која ће предлагати решења.

Коментаришући објаве да је Београд међу најзагађенијим градовима на свету, Триван је рекао да то зависи од методологије.

„Смета ми када се каже да је Београд најзагађенији, није најзагађенији, али јесмо загађени“, истакао је министар. 

Министар указује да су подаци о квалитету ваздуха транспарентни и да сви на сајту Агенције за заштиту животне средине могу да их виде.

„Свако ко хоће да види податак о загађености, може видети на сајту Агенције, и то је важно, јер не треба да пренебрегавате чињеницу да се информације о квалитету не крију и свако ко хоће тумачење може да га добије“, рекао је Триван.

Најавио је да је договорено да институције грађанима дају упутства како да се понашају у случају загађења.

© Sputnik / Ивана АнтићМагла у Београду са мирисом смога
У Влади договорено да се предузму мере поводом загађења ваздуха, али ништа конкретно - Sputnik Србија
Магла у Београду са мирисом смога

Нема места паници

Премијерка Србије Ана Брнабић тврди да нема места паници због загађеног ваздуха и наводи да оно није драстично веће него претходних година, а што је новинарима предочила након састанка.

Брнабићева је новинарима на отварању Националне академије за јавну управу казала да се на састанку у Влади Србије данас разговарало о томе да се оформи радна група која ће се бавити координацијом министарстава, као и планирањем активности за смањење загађења.

„Нема места за панику. Институт за јавно здравље Батут је издао саопштење у којем пише да не постоји већи број оболелих ове године у овом периоду него до сада, а ни загађење није значајно веће него што је у зимским месецима последњих година“, казала је Брнабићева.

Премијерка је додала да је загађење нешто веће због временских прилика, односно због магле и због тога што нема снега и ветра, а грејна је сезона и повећан је интензитет саобраћаја.

„Кључни проблеми за загађење ваздуха су индивидуална ложишта. Широм Србије 60 одсто корисника није прикључено на централни систем грејања, греју се од мазута, преко угља, свакако дрва, али генерално људи ложе све и свашта, и то је посебан проблем“, казала је премијерка, додајући да ће се убудуће давати и подстицаји за прикључење на централни систем грејања.

© Tanjug / Сава РадовановићПремијерка Србије Ана Брнабић сазвала је за данас хитан састанак у вези са квалитетом ваздуха и мерама које се предузимају по том питању.
У Влади договорено да се предузму мере поводом загађења ваздуха, али ништа конкретно - Sputnik Србија
Премијерка Србије Ана Брнабић сазвала је за данас хитан састанак у вези са квалитетом ваздуха и мерама које се предузимају по том питању.

Брнабићева је додала да је проблем и појачан саобраћај, и у том смислу је навела да само у Београду има отприлике 80.000 возила више на улицама, него пре пет или шест година.

„Ту можемо да забранимо ’Еуро 3‘ моторе, а причали смо и о томе да пооштримо приликом регистрације контролу емисије издувних гасова“, казала је премијерка.

Како је навела, све то захтеваће додатне трошкове грађанима, док је смањење емисије штетних гасова оценила као комплексан проблем.

Премијерка је казала и да није задовољна начином на који је Министарство за заштиту животне средине приступило овом проблему, наводећи да грађани нису имали довољно информација о томе какво је тренутно стање, али ни у поређењу са претходним годинама, па ни о томе шта се планира.

Она тврди да је претходних година доста рађено на гасификацији, те да је уложено много у унапређење заштите животне средине, највише у рударство и енергетику.

„Мењали смо и котлове да не буде грејања на чврста горива, а последње три године определили смо значајна финансијска средства за пројекте пошумљавања“, навела је Брнабићева, а преноси Танјуг.

Упитана да ли су одређени рокови за спровођење мера које ће смањити загађење ваздуха, Брнабићева је казала да рокови не постоје и да држава већ годинама ради на свему томе, као и да ће се тако наставити.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала