Агенција „Русија севодња“ упутила жалбу међународним новинским организацијама и Унеску

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаСвеска са логом агенције Спутњик и естонска застава
Свеска са логом агенције Спутњик и естонска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Новинска агенција „Русија севодња“ упутила је жалбу на ситуацију око Спутњика Естонија Међународној федерацији новинара, Унеску и „Репортерима без граница“.

„Ова жалба упућена је у вези са ванредним околностима узрокованим апсолутно неприхватљивом ситуацијом, укључујући ограничење и нарушавање права новинара који обављају свој посао у Естонији“, наводи се у три писма која је потписао извршни директор агенције и бивши уредник портала „РИА Новости Украјина“ Кирил Вишински.

Он је истакао да новинска агенција „Русија севодња“ није под међународним санкцијама и да новинари Спутњика никада нису нарушавали закон Естоније.

„Уколико не могу да раде у Естонији, биће нарушена грађанска људска права широм света на приступ информацијама“, наводи се у документу.

Вишински је изразио забринутост због притиска ком су новинари подвргнути.

„Ови незаконити поступци који прате дуге кампање притиска и застрашивања запослених у новинској агенцији ’Русија севодња‘ у Естонији и другим балтичким земљама — достигле су свој врхунац. Лично сам био жртва политичког прогона и провео сам више од годину дана у затвору у Украјини, по измишљеним оптужбама за велеиздају због поштеног извршавања професионалне дужности новинара“, рекао је он.

Вишински је нагласио да заједнички напори новинарске заједнице широм света и међународних организација које штите права и интересе медија могу утицати на некажњени прогон новинара и зауставити га.

„Русија севодња“ је у захтеву позвала на ревизију дискриминаторне политике против Спутњика Естонија и спремна је да понуди одговарајућу процену овог невиђеног кршења слободе, а такође је затражила да се усвоје мере за осигуравање права новинара ове агенције да извршавају своју професионалну делатност.

„Такође вас позивам да тражите конкретна објашњења од естонских власти у вези са њиховим непоштовањем одредаба УН и Савета Европе, за које они тврде да их се придржавају“, закључио је Вишински.

Ситуацију је прокоментарисао и стални представник Русије у ОЕБС-у Александар Лукашевич. Он је истакао да Талин врши директан притисак на стране медије.

Дипломата је додао да изненађује недостатак реакције Брисела на чињеницу да се Естонија позива на став Европске уније.

Он је позвао представника ОЕБС-а за слободу медија Арлема Дезира да тражи од Талина да преиспита дискриминаторну политику према естонском Спутњику.

Студио агенције Спутњик - Sputnik Србија
Случај естонског Спутњика — пример двоструких стандарда

Запослени у Спутњику Естоније добили су од Полицијске и Граничне управе писма са директним претњама да ће против њих бити покренут кривични поступак, ако до 1. јануара 2020. године не прекину радни однос са матичном организацијом — међународном новинском агенцијом „Русија севодња“.

Као основ за тај потез, наводе се санкције које је Европска унија увела 17. марта 2014. године против низа физичких и правних лица због догађаја у Украјини. Међутим, санкције Европске уније нису уведене новинској агенцији „Русија севодња“, чији је део и Спутњик, већ лично генералном директору агенције Дмитрију Кисељову.

Коментаришући ситуацију у вези са естонским Спутњиком, председник Русије Владимир Путин је рекао да ће руске власти учинити све да подрже Спутњик у раду у другим земљама. Високи извор у Москви раније је за Спутњик изјавио да на поступке естонских власти утичу британски покровитељи, што ће се узети у обзир како би се у блиској будућности предузеле симетричне мере према британским медијима у Русији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала