Енергетска заједница упозорила Србију, Министарство одговорило

CC0 / Pixabay / Последице загађења ваздуха су вишеструке и погађају целу нацију
Последице загађења ваздуха су вишеструке и погађају целу нацију - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство рударства и енергетике (МРЕ) саопштило је да ЕПС и остале енергетске компаније апсолутно поступају у складу са мерама предвиђеним Националним планом за смањење емисије штетних гасова (НЕРП), одговарајући на писмо Енергетске заједнице у којем се тврди да Србија непотпуно примењује одредбе Директиве о великим постројењима за сагоревање.

Национални план за смањење емисија (НЕРП) усаглашен је између Министарства рударства и енергетике, Министарства заштите животне средине и свих компанија које послују у енергетском сектору Србије, наводи се у обавештењу Министарства рударства и енергетике.

„Оно што као Министарство рударства и енергетике одговорно тврдимо је и да ЕПС и остале енергетске компаније апсолутно поступају у складу са мерама које су предвиђене НЕРП-ом, и да спроводе пројекте који се односе на домен из тог плана“, прецизирало је Министарство.

Када је у питању усвајање Националног плана за смањење емисија, одговор на то питање требало би затражити од Министарства заштите животне средине, у чијој је надлежности да буде предлагач према Влади Републике Србије, саопштило је МРЕ.

Секретаријат Енергетске заједнице послао је у среду писмо Србији због непотпуне примене Директиве о великим постројењима за сагоревање.

Директивом која је ступила на снагу 1. јануара 2018. године за постојећа велика постројења за сагоревање утврђена је алтернатива, било да поштују граничне вредности емисије СО2, НОк и честица ПМ на нивоу појединачних постројења или да се примени Националног плана смањења емисије (НЕРП).

„Свако постројење мора бити покривено било којом од две могућности. Од 16 постојећих великих постројења за сагоревање у Србији, девет је у домену предмета за решавање спора“, наводи се у информацији коју је Енергетска заједница објавила на свом сајту.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала