„Њујорк тајмс“ о загађењу ваздуха на Балкану: Градови обавијени смогом

© Sputnik / Ивана АнтићМагла у Београду
Магла у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
О драматично високом нивоу загађења на Балкану, а пре свега у Србији и Босни и Херцеговини пишу и најпознатији светски медији.

Угледни „Њујорк тајмс“ наводи да су веће градове у балканским државама последњих дана погодили опасни нивои смога, што је подстакло незадовољство међу грађанима, али и званична упозорења становништву да остане у затвореном простору и избегава физичку активност.

Одмах на почетку текста, лист напомиње да је Влада Србије у среду сазвала хитан састанак ради решавања проблема, убрзо након што је врхунац загађења ваздуха током викенда изазвао хитне мере у главном граду Босне и Херцеговине Сарајеву.

У извештају америчког програма за заштиту животне средине прошле године се наводи да Сарајево има највеће концентрације загађења ваздуха у Европи, док у просеку људи који живе на западном Балкану изгубе до 1,3 године живота од загађења ваздуха, пише „Њујорк тајмс“.

Хрватска полиција је у среду позвала грађане Загреба да користе јавни превоз и избегавају вожњу бициклима и скутерима.

Високе концентрације токсичних честица ваздуха су типичне за зиму у балканским земљама које у великој мери зависе од електрана на угаљ и где људи возе старе аутомобиле и користе дрва и угаљ за грејање. Последњих дана временски услови без ветра и густа магла погоршали су проблем. Док десетине градова у регији трпе, најтеже је погођено Сарајево, изграђено у дубокој долини коју окружују планине.

Владини здравствени званичници саветују да се не паничи

Током већег дела протекле недеље, нивои честица ПМ10 у ваздуху у Сарајеву били су најмање два пута, а понекад и осам пута виши од безбедносне границе Европске уније. Растуће загађење разљутило је активисте за животну средину и у БиХ и Србији, који кажу да власти реагују прекасно, напомиње амерички лист.

© Sputnik / Ивана АнтићМагла и смог у Београду...
„Њујорк тајмс“ о загађењу ваздуха на Балкану: Градови обавијени смогом - Sputnik Србија
Магла и смог у Београду...

Београд је данима обавијен облаком смога који је посебно погодио нижа подручја. На веб страници градске здравствене управе у среду је објављена узбуна са језгровитим упозорењем: „Ваздух у Београду је загађен!“

Ипак, владини здравствени званичници саветовали су да се не паничи. Проблем приписују комбинацији неефикасне потрошње енергије, застареле индустријске опреме и употребе фосилних горива зими, укључујући неквалитетни мрки угаљ.

Стручњаци су упозорили да би ове и друге еколошке потешкоће могле чак да зауставе напоре Србије и других балканских земаља у придруживању Европској унији, преноси „Блиц“.

У Босни су активисти осудили власти због ослањања на краткорочне мере током кризних дана, као што су забрана вожње дизел возила и препорука употребе маски за лице, и зато што се не баве кључним питањима, као што је зидање високих зграда које блокирају проток ваздуха.

Амбасада Шведске у Босни упозорила је овог викенда на Твитеру да је Сарајево „у сопственој категорији када је у питању лош квалитет ваздуха“.

Сарајевске власти смањиле су цене карата за градску жичару која води до оближње планине Требевић, јер становници крећу ка популарним скијалиштима како би избегли загађење.

У Хрватској, чланици ЕУ, полиција је саопштила да су у среду у Загребу премашени стандарди загађења ваздуха. У полицијском саопштењу се апелује на грађане да избегавају активности на отвореном и да смање пушење.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала