Шта значи крст на руци демократског кандидата за председника САД

© AFP 2022 / CHRIS CARLSONАмерички кандидат Демократске партије Том Стејер говори на митингу у Лонг Бичу
Амерички кандидат Демократске партије Том Стејер говори на митингу у Лонг Бичу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Медији у Сједињеним Америчким Државама покушавају да одгонетну да ли крст који је исцртан на руци милионера — демократског кандидата за председника САД Тома Стејера има скривену поруку.

У јеку дебате демократа који се боре како би се супротставили Доналду Трампу, појавио се загонетни симбол чије значење интригира америчку и светску јавност.

У расправи коју су водили Берни Сандерс и Елизабет Ворен, у први план је неочекивано дошао амерички милионер Том Стејер.

Камере су током дебате ухватиле детаљ на његовој левој руци — загонетни крст грубо нацртан оловком. У сваком квадрату налазио се још један мањи крст.

© AFP 2022 / CHRIS CARLSONАмерички кандидат Демократске партије Том Стејер говори на митингу у Лонг Бичу
Шта значи крст на руци демократског кандидата за председника САД - Sputnik Србија
Амерички кандидат Демократске партије Том Стејер говори на митингу у Лонг Бичу

Познат је као јерусалимски крст и симбол је Јерусалимског краљевства из 13. века. Настао је после крсташких похода на земље које су у том периоду биле насељене муслиманским становништвом.

Не постоји тачно дефинисано значење симбола, а стручњаци још нагађају што би могао представљати. Поједини теоретичари тврде да симболизује Христа и четири апостола, Исусове ране на распећу или четири стране света.

Симбол потиче из 13. века, а своје место нашао је на обележјима феудалних држава. Данас се један такав крст налази на застави Грузије.

Крст — симбол истине

Кандидат демократа је у једном интервјуу објаснио разлоге цртања крста на левој шаци.

„Крст симболизује истину коју морамо рећи по сваку цену. Цртам га већ неко време, како би ме свакодневно подсетио да говорим истину. Касније сам открио да је реч о јерусалимском крсту“, рекао је Стејер за „БазФид“.

Први пут се крст нашао на његовој руци у зиму 2017. године, да би годину дана касније Стејер у изјави за „Политико“ објаснио да увек говори истину, без обзира на значење симбола. Тада је објаснио да је реч о међународном симболу скромности, иако није утврђена тачност ове тврдње.

Стејер је дугогодишњи спонзор Демократске странке. Током кампање је изјавио да је у 30. години спознао Бога. Један је од главних заговорника опозива Доналда Трампа.

Призори из крсташких похода све чешће се појављују у медијима. Фанатик који је на Новом Зеланду убио 50 верника у џамији поседовао је литературу са мотивима Крсташких ратова. У комбинацији са нацистичким симболима виђени су и на насилним протестима екстремних десничара у Вирџинији 2017. године.

Стручњаци не препознају јерусалимски крст као симбол мржње.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала