Трамп прети Европи царинама на аутомобиле због Ирана

© REUTERS / Tom BrennerПредседник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп
Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка администрација запретила је да ће увести царинску таксу од 20 одсто на увоз аутомобила из Европе, ако Велика Британија, Француска и Немачка званично не оптуже Иран за кршење нуклеарног споразума из 2015. године, пренео је „Вашингтон пост“ изјаву неименованог европског званичника.

У тексту се подсећа да су те три земље у уторак покренуле механизам за решавање спора, који би могао да доведе до званичне оптужбе против Техерана за кршење услова споразума и до обнављања укинутих санкција Уједињених нација.

Иран је критиковао тај потез, називајући га стратешком грешком.

Лист наводи да није јасно да ли су претње потребне, с обзиром на то да су те три државе недељама најављивале да ће покренути механизам.

Иако је амерички председник Доналд Трамп и раније упућивао претње увођењем царине на увоз аутомобила из Европе, његова намера је била да обезбеди боље услове за Вашингтон у америчко-европским трговинским односима, а не да мења европску спољну политику, преноси Ројтерс.

Иран је постепено почео да смањује поштовање одредби нуклеарног споразума након што се амерички председник Доналд Трамп у децембру 2018. године једнострано повукао из споразума и увео нове санкције Техерану.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала