За европске парламентарце Русија остаје „империја зла“

© Flickr / European Parliament Европски парламент у Стразбуру
 Европски парламент у Стразбуру - Sputnik Србија
Пратите нас
Оптужбе европских посланика да Русија наводно прекраја историју и сноси одговорност за почетак Другог светског рата — последица су жеље да се створи слика о Совјетском Савезу као „империји зла“, која би се пресликала на модерну Русију, а у циљу победе у пропагандном рату, сматрају руски експерти.

Представници Европске народне партије су на заседању Европског парламента оптужили руско руководство за прекрајање историје о Другом светском рату, а некадашњи СССР за „издају“ јер није спречио Немачку да нападне Западну Европу, оставивши Британију саму да се бори са војском Вермахта. Лидер ове групације немачки политичар Манфред Вебер је поред тога изјавио да је управо Пакт Рибентроп-Молотов довео до почетка Другог светског рата.

Русија — „империја зла“

Политиколог Михаил Смолин сматра да су овакве изјаве део информационог рата чији је циљ да се у Европи створи дискурс о томе да је Русија у било ком облику, било као Руска Империја, СССР или савремена Руска Федерација — оличење зла које доноси проблеме својим суседима и осваја њихове територије, што се постиже наметањем лажне одговорности и кривице за Други светски рат.

„Они желе да формирају код Европљана слику о савременој Русији као главном кривцу за започињање великог европског рата и да је оптуже, заједно са Немачком, за подједнак број жртава у рату. Главно је да смо криви за то што се свет поделио на два супротстављена табора — совјетски, на челу са СССР-ом, и западни, на челу са САД. Они желе да у савременим околностима продуже Хладни рат и да слику о Совјетском Савезу као империји зла пренесу на савремену Русију“, рекао је Смолин.

Совјетски Савез је давно нестао, а стварање совјетског, односно Варшавског блока, нема никакве везе са победом 9. маја, јер су то потпуно две различите приче.

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаУ Европском парламенту оптужбе да Русија прекраја историју о Другом светском рату
За европске парламентарце Русија остаје „империја зла“  - Sputnik Србија
У Европском парламенту оптужбе да Русија прекраја историју о Другом светском рату

Победа над нацизмом је потпуно друга прича, то је победа која је донела слободу великом броју народа и држава и сачувала националну државност. Када говоримо о Другом светском рату, ми пре свега говоримо о томе да смо ослободили европске земље од националсоцијализма, који је хтео да им одузме државност и лиши будућности велики број народа, између осталих, и словенске народе“, објашњава политиколог.

Руски експерти сматрају да су Европски парламент и европске земље кренули путем фалсификације догађаја из Другог светског рата, с циљем победе у информационом рату.

Други светски рат — велика дипломатска игра

Професор на Војној академији Виктор Миркискин истиче да оптужбе на рачун Совјетског Савеза због потписивања пакта Рибентроп-Молотов — нису валидан аргумент, јер, како је руски председник Владимир Путин објаснио — Совјетски Савез је последњи потписао споразум са фашистичком Немачком, а, осим тога, није СССР тај који је препустио Европу Немачкој. 

„Европа ћути о томе да су Чехословачку прећутном сагласношћу разделиле управо земље чланице тог истог Европског парламента. Управо прећутном сагласношћу тих земаља је Чехословачка била растргнута од стране Немачке, а Пољска је добила њен велики део“, рекао је Миркискин.

Пуковник спољне обавештајне службе Михаил Љубимов истиче да је Други светски рат пратила велика дипломатска игра која је почела много раније. Енглеска и Француска су покушавале да маневришу, а исто је радио и Совјетски Савез.

„Дуго смо покушавали да постигнемо какав-такав договор са Великом Британијом. Вођени су преговори и са Енглезима и са Французима, али они нису желели да закључе било какав споразум са нама. Ми смо то знали, јер смо у британском Форин офису и енглеској Влади имали своје агенте. Стаљин је одлично познавао ситуацију и околности унутар енглеског кабинета“, рекао је Љубимов.

Пуковник додаје да су се сви преговори завршили без икаквог договора, а да су их упропастили Енглези и Французи. Ипак, према његовом мишљењу, сви сносе кривицу, а не треба заборавити да су за Стаљина Хитлер и Енглеска били једно те исто, јер су Руси преживели енглеску интервенцију.

„Сви су се исто понашали — свако је покушавао да спаси своју кожу на рачун другог. То је и довело до суровог рата. Да је Пољска изашла у сусрет Русији и пустила њену војску у Чехословачку — то се не би догодило. Могуће је означити као почетак рата све што желите, можемо поћи од Минхенског споразума, али и од овога како је сада одлучио Европски парламент“, рекао је Љубимов. 

Рузвелт и Черчил мислили друкчије

© AP Photo / Dmitri LovetskyРеконструкција битке између совјетских војника и Немаца у Другом светском рату
За европске парламентарце Русија остаје „империја зла“  - Sputnik Србија
Реконструкција битке између совјетских војника и Немаца у Другом светском рату

Пуковник додаје да „из неког разлога“ Рузвелт и Черчил нису тако схватали ствари у своје време, као што то данас „схвата и види“ Европски парламент, те да је ипак неопходно учити историју. Не треба заборавити да је Стаљин водио своју политику која се прилично разликовала од политике Запада и да је СССР дуго био у међународној изолацији и да су комунисти желели да прекроје свет по својим мерилима, полазећи од претпоставке да ће свуда доћи до комунистичких револуција.

Према наводима експерата — рат је званично почео након што су Немци ушли у Пољску, а Енглеска објавила рат, те се поставља питање — зашто се у тумачењима не пође од те чињенице.

За Миркискина су овакве расправе у Европском парламенту искључиво политички мотивисане и повезане са рушењем једнополарног света и жељом Америке да диктира све светске процесе.

„Русија и друге државе су почеле да спроводе независну политику од САД, и у складу са тим пропагандна машинерија Запада и САД је усмерена на демонизацију Русије и њене међународне политике, а један део тога су и догађаји повезани са Другим светским ратом“, рекао је професор.

Експерти закључују да, без обзира на све, не треба заборавити да су САД, Велика Британија и Совјетски Савез занемарили све разлике и скупили снагу да отворе други фронт, како би уништили „рак“ који је захватио Европу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала