Инцко: До промене Дејтонског устава мора доћи

© AP Photo / AMEL EMRICВалентин Инцко
Валентин Инцко - Sputnik Србија
Пратите нас
Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко изјавио је да до промене Дејтонског устава мора доћи, јер постоји пресуда Сејдић-Финци.

„Било је више покушаја да се Дејтон мења, четири-пет покушаја, али ниједан није био успешан. Последњи је био Бутмирски процес пре 10 година. До промене Дејтонског устава ће доћи, мора доћи, јер имамо одлуку Сејдић-Финци“, казао је Инцко за регионалну телевизију Н1.

Како је навео, то би значило да би у будућности сви грађани имали право да се кандидују за Дом народа и за Председништво БиХ.

„Али не само мањине, господин Сејдић и господин Финци, него и људи који су се родили у погрешној половини државе. Зашто се не могу кандидовати Срби из Сарајева или Бошњаци из Бањалуке? То треба исправити и то би била једна измена Дејтонског споразума“, навео је Инцко.

Дејтонским споразумом је службено окончан четворогодишњи рат, а БиХ устројена као држава три конститутивна народа и осталих, и два ентитета — Федерације БиХ и Републике Српске.

Споразум се састоји од 11 анекса, међу којима је и Анекс 4 — Устав Босне и Херцеговине, а њиме су потврђени суверенитет, територијални интегритет и независност БиХ као државе.

Прописане су надлежности БиХ и ентитета, као и односи између институција БиХ, али и начин измене Устава БиХ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала