Лидери ДФ-а шефу Делегације ЕУ: Брисел протестује због животиња, а ћути кад се угрожавају људи

© Фото : Демократски фронт Лидери Демократског фронта
Лидери Демократског фронта  - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидери Демократског фронта Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Милан Кнежевић упутили су отворено писмо шефу Делегације ЕУ у Подгорици Аиву Ораву у којем изражавају протест због тога што Брисел ћути на дешавања у Црној Гори у вези с усвајањем Закона о слободи вероисповести.

„Ми Вас позивамо да искористите Ваша овлашћења и дипломатски утицај, како бисте превентивним и ефективним деловањем спречили режим да изазивањем сукоба око питања отимања светиња, уведе ванредно стање и уведе земљу у отворену диктатуру и сукобе, који могу поново запалити читав регион“, истичу они у писму.

Подсетили су и да се Делегација често оглашавали поводом неких реално мање важних тема, те да су очекивали да ће одмах реаговати на кризу која може изазвати хаос у региону.

„Ако је међународна заједница и ЕУ могла да оправдано оштро реагује, на пример, на угроженост птица на простору некадашње Улцињске солане, ценимо да може да реагује и на угроженост темељних људских права и слобода већинске православне заједнице у Црној Гори, која се отворено прогони и дискриминише од стране последње тоталитарне власти у Европи“, сматрају лидери ДФ-а.

Ако је бриселска администрација спремна да осуди понашање режима у случају угрожених станишта птица у Улцињу, чији положај утврђује национално законодавство, тешко да у случају угрожавања и отимања светиња 446.858 верника СПЦ то исто не учини, већ да под изговором да та питања уређују саме државе учини људе мање важним од животиња, констатује се у писму.

„Уместо да се из Брисела подржи враћање имовине СПЦ, која је национализована од стране комунистичке власти 1945. године, осуде злочини над свештенством, ћутање Ваше администрације се од стране верујућих људи доживљава као директна подршка актуелном режиму да се обрачуна са канонском СПЦ, забрани њен рад, отме имовина и преда партијској секти која је основана на Конгресу ДПС-а“, поручују они, уз очекивање да Брисел не избегава одређивање по овом питању, већ да се укључи у решавање најважнијег питања у Црној Гори.

У супротном, ЕУ ће довести у питање свој ионако угрожен кредибилитет и навести на сумњу да поново подржава последњу диктатуру у Европи, закључује се у писму.

Народ, предвођен Српском православном црквом, исказао је своју спремност да брани светиње свим средствима, па чак и сопственим животима, наводе у писму и додају да је ризик од сукоба реалан, те да је обавеза ЕУ да реагује, адекватно степену опасности и ризику од дестабилизације региона.

Они подсећају да су упозоравали да „режим својим политичким одлукама, да се држава директно умеша у статус, устројство, организацију и имовину цркава и верских организација, грубо крши Устав и међународне стандарде, угрожава основна људска права и слободе и изазива политичку тензију са могућим несагледивим последицама по стабилност земље“.

У писму наводе да је владајући ДПС тим одлукама одлучио да директно угрози СПЦ и дискриминише 446.858 грађана Црне Горе, који се декларишу као припадници православне вероисповести.

„Једностраним и насилним актом ДПС је отворено дискриминисао највећу верску заједницу и усвајањем Закона о слободи вероисповести изазвао тешку политичку и безбедносну кризу“, истичу у писму и додају да власт протеклих година није обезбедила неопходни дијалог и инклузивни приступ овом проблему.

Насиље ДПС-а према православним верницима и намера поновне национализације имовине СПЦ, довело је, кажу они, до највећих демонстрација у историји Црне Горе.

„И ових дана преко 150.000 грађана је на улицама и тражи повлачење спорног Закона“, наводи се су писму.

Лидери ДФ-а су подсетили и на противуставно и незаконито хапшење читавог посланичког клуба ДФ-а у ноћи усвајања Закона, што је незабележено у Европи.

„Неколико дана касније ухапшени су, под неким лажним оптужбама, и независни новинари, чиме је директно угрожена слобода јавног говора и политичког деловања“, наводе у писму.

Лидери ДФ-а скрећу пажњу да је Закон унео конфузију у правни поредак који регулише право својине и увео опасне преседане да држава може, без доказа и спроведеног поступка, пред судом да прекњижи власништво, што је у супротности са свим стандардима ЕУ, али и већ успостављеном судском праксом и пресудом Врховног суда да се имовински спорови не могу решавати на управном суду, како дефинише овај дискриминаторски, неуставни и антиевропски закон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала