Русија: Поступци европских земаља воде ка краху иранског нуклеарног споразума

© AP Photo / Bebeto MatthewsСтални представник Русије у УН Василиј Небензја.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја.  - Sputnik Србија
Пратите нас
Механизам решавања спорова са Ираном, који су покренуле Француске, Немачка и Велика Британија, може проузроковати неконтролисани крах нуклеарног споразума, рекао је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

„То је веома незахвална одлука, веома опасан корак, који може довести до неконтролисаног процеса краха споразума. Слали смо сигнале о томе и уочи доношења одлуке, а сада наше европске партнере директно упозоравамо на то“, истакао је он.

Раније су Немачка, Француска и Велика Британија најавиле покретање механизма за решавање спорова у оквиру иранског нуклеарног споразума.

У заједничкој изјави министара спољних послова три земље наводи се да су они приморани на то због одбијања Техерана да испуни своје обавезе из споразума.

Иран и „шесторка“ међународних посредника (Русија, САД, Велика Британија, Кина, Француска и Немачка) закључили су 14. јула 2015. године историјски споразум о решавању дугогодишњег проблема иранског нуклеарног програма — Заједнички свеобухватни акциони план, чија имплементација скида са Ирана економске и финансијске санкције које су раније увели СБ УН, САД и Европска унија. План је ступио на снагу 16. јануара 2016. године.

Договор у свом изворном облику није преживео ни три године: Сједињене Америчке Државе су у мају 2018. године објавиле саопштење о једностраном повлачењу из њега и враћању строгих санкција Ирану. Иран је најавио поступно смањивање својих обавеза у оквиру споразума.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала