Како се Руси припремају за Богојављење

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаБогојављање у Русији
Богојављање у Русији - Sputnik Србија
Пратите нас
За традиционално Богојављенско купање ове године због неочекивано топлог времена у многим крајевима у Русији неће бити потребе да се ломи лед на рекама и језерима. Ипак, вода је хладна, па лекари упозоравају да се треба добро припремити за овај подвиг.

Православни хришћани 19. јануара обележавају Богојављење, које је праћеном ритуалом купања у леденој води. Дан раније се обавезно освештава вода, како би се верници очистили од греха.

Према народној традицији — уочи овог празника верници три пута урањају у воду. Ово је праћено и веровањем да људи не смеју да клеветају једни друге и да се свађају, као и да треба да посете цркву. 

Темељне припреме за купање

Лекари саветују да се треба држати само посебно ограђених купалишта, јер су тако најмање шансе да некоме позли.

На свим местима која су одређена за Богојављенско купање присутни су лекари, спасиоци и рониоци. Ипак, кардиоваскуларним болесницима, дијабетичарима и асматичарима се саветује да избегавају овај обичај.

Пре купања је неопходно загревање. Препоручује се лагано трчање у месту и гимнастика, али без претеривања.

Без алкохола

На овај дан треба строго избегавати алкохол, нарочито непосредно пре купања. Чак и мала доза може бити јако опасна по здравље и изазвати хипотермију — отежано стање током ког тело губи топлоту брже него што је може произвести и човек може добити срчани удар.

© Tanjug / NEMANJA JOVANOVICОд Богојављенског купања се до сада нико није разболео...
Како се Руси припремају за Богојављење - Sputnik Србија
Од Богојављенског купања се до сада нико није разболео...

Након купања се обавезно треба угрејати. Шоља чаја, пешкир и топла одећа треба да вас чекају кад изађете.

Општепозната занимљивост је да се до сада још нико није разболео после купања у леденој води. Ипак, лекари кажу да се не треба ослањати на ово, него пратити упутства стручних лица.

Ово није спортско такмичење, него православна традиција

Посебно се саветује да за Богојављенско купање не треба скакати на главу. Тако се мождане ћелије сужавају и може доћи до несвестице. Довољно је лагано ући у воду и задржати се неколико минута.

Још један детаљ на који треба обратити пажњу — вода из реке и језера није за пиће, него само за купање. Освештану воду је најбоље узети у цркви.

За Богојављење су у Русији везани многи обичаји, али и гатања, па се тако сматра да ако на тај дан буде ведро — лето ће бити сушно, а ако пада снег — биће богата жетва. Верује се да ће онај ко се роди или крсти на тај дан бити срећан, као и да веридбе које се направе на Богојављење обећавају добар брак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала