Конгрес тражи да Помпео сведочи о убиству Сулејманија

© AP Photo / Mary AltafferАмерички државни секретар Мајк Помпео
Амерички државни секретар Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
Одбор за спољне послове Представничког дома Конгреса САД упутио је државном секретару Мајку Помпеу обавезујући позив на саслушање како би пружио информације у вези с наредбом председника Доналда Трампа да се у Ираку убије високи ирански генерал Касем Сулејмани.

Како преноси Ројтерс, председавајући Одбора, демократа Елиот Енгел, изјавио је да је јавно саслушање Помпеа заказао за 29. јануар.

„Сматрам да је ваше сведочење изузетно важно и спреман сам да искористим сва легална средства како бих обезбедио ваше присуство“, написао је Енгел у писму Помпеу.

Одбор Представничког дома за спољне послове, у коме демократе имају већину, саопштио је да је позвао Помпеа да сведочи, пошто је више чланова Конгреса, укључујући и неке Трампове републиканце, тражило од администрације више информација о убиству нападом дрона иранског генерала Касема Сулејманија у Ираку.

Ово је други пут овог месеца да Одбор позива Помпеа да сведочи. Прво саслушање било је заказано за 14. јануар, али се државни секретар није појавио, пренео је Танјуг.

Ројтерс подсећа да би независно од почетка суђења за опозив Трампа, Сенат могао већ следеће недеље да се изјасни о резолуцији којом би председник био онемогућен да предузима војне акције против Ирана без одобрења Конгреса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала