Велико чишћење: Србија мора да потамани заражене дивље свиње које надиру из Бугарске и Румуније

© PixabayДивље свиње
Дивље свиње - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Србији је почело велико чишћење заражених подручја афричком кугом, коју носе дивље свиње пристигле из Бугарске и Румуније. Ловци на територији ловишта са подручја Бора и Пирота морају да потамане све дивље свиње које шире опасну заразу на домаћу стоку.

Заразу афричке куге у Борском и Пиротском округу прогласила је Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. У реону Пирота заражена су два, а на подручју Бора шест ловишта. Решењем о зарази афричке куге Управа за ветерину навела је и мере које морају бити спроведене, не само на овим, већ и на подручјима високог ризика.

Србија мора да потамани дивље свиње заражене афричком кугом

Стручњаци уверавају да вирус није опасан по људе, али убија домаће свиње.
Зоран Ивановић, начелник ветеринарске инспекције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, објаснио је за Спутњик да су заражене дивље свиње вероватно мигрирале из заражених подручја суседних земаља, на којима се тренутно врши појачани одстрел.

„Ловци су открили лешеве угинулих дивљих свиња и пријавили их ветеринарској инспекцији, која је у сарадњи са Институтом за ветерину извршила узорковање и потврдила да су те угинуле свиње биле оболеле од афричке куге. Тренутно се врши појачани одстрел, да би се видело у којим границама се те оболеле свиње налазе“, истакао је Ивановић.

Човек не обољева од вируса афричке куге

Да вирус којим су заражене дивље свиње није опасан по људе, а да афричка куга има негативне последице по економије државе, за Спутњик истиче Тамаш Петровић, шеф одељења за вирусологију новосадског Института за ветеринарство.

„Афричка куга је проблематична са становишта економије државе и са становишта сточног фонда, пошто је реч о егзотичној болести од које је смртност висока, а једина мера по домаће свиње јесте њихово убијање, пошто вакцина не постоји. Тада долази до десетковања популације домаћих животиња, што утиче на количину хране у држави, цену свињетине и тако даље“, рекао је Петровић за Спутњик.

Према његовим речима — рађене су мере смањења популације дивљих свиња, али је услед актуелног периода њиховог парења дошло до ширења вируса и његовог преласка из Румуније и Бугарске на територију наше земље.

Немогуће спречити надирање дивљих свиња

Начелник ветеринарске инспекције при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде каже да не постоји начин да се физички спречи миграција дивљих свиња из земље у земљу, поготово зато што је ова сорта сама по себи миграторне природе. Ивановић додаје да се тренутно ради на дијагностици и присуству вируса у дивљим свињама, те да ће се њихова депопулизација радити уколико се утврди да је он присутан на одређеном подручју.

© Sputnik / Андрей Шапран / Уђи у базу фотографијаЛовац
Велико чишћење: Србија мора да потамани заражене дивље свиње које надиру из Бугарске и Румуније - Sputnik Србија
Ловац

Миша Илијев, припадник ловачког друштва зараженог ловишта „Видлич“ из Димитровграда, за Спутњик је рекао да је на подручју овог ловишта тренутно ангажовано пуно људство у спровођењу мера које је истакла Управа за ветерину, од којих је навео биосигурносне мере, обавезну дезинфекцију, изјаве ловаца о активностима на терену, службену контрола дивљачи и узорковање сваке јединке.

Илијев је додао да места на којима се уклања угинула дивљач морају да буду одређена према правилима и инструкцијама и да је до сада установљено једанаест случајева заражених дивљих свиња на подручју ловишта „Видлич“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала