Караџић: Немци никада нису демантовали да су хтели да на тлу СФРЈ створе „велику Немачку“

© REUTERS / StringerРадован Караџић љуби заставу Српске добровољачке јединице "Тигрови" у Бијељини 23. октобар , 1995. године
Радован Караџић љуби заставу Српске добровољачке јединице Тигрови у Бијељини 23.  октобар , 1995. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Некадашњи западни посредник, Американац Сајрус Венс, неколико пута је јавно рекао да се у бившој Југославији води Геншеров рат, алудирајући на некадашњег шефа немачке дипломатије Ханса Дитриха Геншера, што Немачка није оспорила.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић сматра да Срби нису циљ новог империјализма, већ пре свега „успутна жртва“, због геополитичког положаја и делимично због православља.

Немачка хтела више малих држава на Балкану

Караџић је подсетио да је Стефан Немања пропустио кроз Србију Фридриха Барбаросу у његовом крсташком рату ка истоку, те да од тада западне силе покушавају да „поседују“ Србију и њену моравско-вардарску долину да не би морали да питају за дозволу.

„Додатни разлог је православље, које је дуго на удару, те наша блискост са Русијом, Кином и многим другим земљама“, навео је Караџић.

Он је оценио и да су српски англоамерички савезници улудо „просули“ вечно пријатељство и оданост Срба.

„Чак и ако је опроштено, никада неће бити заборављено. Срби радо праштају и када се грешник не каје и не тражи опрост“, навео је Караџић за „Вечерње новости“, преноси РТРС.

Он сматра да англосаксонски свет неизбежно силази са трона, али да употребљава старе империјалне алате који више не вреде, губећи на тај начин претходно бескрајно пријатељство и оданост Срба.

Караџић је напоменуо да су Срби некада доживљавали Америку као добру вилу, а данас мали народи од ње страхују, а као добре виле доживљавају Русију и Кину.

Данас народ страхује од Америке

Он сматра и да се случајеви попут бомбардовања Србије више нигде неће поновити, јер се свет освестио и стварају се нова савезништва.

Караџић је навео да је Косово и Метохија насилно и нелегално променило етничку слику током окупација (турске, аустроугарске, сила осовине...) и комунистичке диктатуре, али да се то не мора прихватити, као ни било који злочин настао из тих околности.

„Југословенске републике су од комуниста добиле ’право‘ на империјалне границе, па су их ’укњижиле‘ као своје етничке и националне, иако је то далеко од стварног стања“, истакао је Караџић.

Он је навео и да је Немачка хтела више малих држава на Балкану да би под маском борбе против „велике Србије“ створила „велику Немачку“ од 500 до 700 милиона безнадежних и беспомоћних, без немачке подршке и вођења.

Караџић је напоменуо да је некадашњи западни посредник Американац Сајрус Венс неколико пута јавно рекао да се у бившој Југославији води Геншеров рат (некадашњи шеф немачке дипломатије Ханс Дитрих Геншер), што Немачка није оспорила.

Радује се, истакао је, поправљању односа Србије са Немачком, али је напоменуо и да није лепо што се Немачка умешала у растурање Југославије на тако крвав начин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала