Москва упозорава: У Либији има оружја за вишегодишњи рат

© AP Photo / Mohammad HannonПрипадници Либијске националне армије у Бенгазију
Припадници Либијске националне армије у Бенгазију - Sputnik Србија
Пратите нас
Оружје које постоји у Либији је довољно за много година ратовања, ако не буде политичке воље да се поштује примирје, рекао је новинарима специјални представник председника Русије за Блиски исток и Северну Африку Михаил Богданов.

„Мислим да је оружје које већ постоји у Либији довољно за много година ратовања, ако не буде политичке воље самих Либијаца да се прекину ратна дејства и да се поштује режим прекида ватре, како је то било договорено на бази руско-турске иницијативе“, рекао је Богданов.

Међународна конференција о Либији у Берлину  - Sputnik Србија
Постигнут споразум о Либији у Берлину /видео/

Како је он нагласио — Москва полази од тога да се либијско питање треба решавати преговорима.

„Зато што свуда наглашавамо, у свим документима, да је решење кризе могуће, да је оно у рукама самих Либијаца и да сами Либијци треба да решавају судбину сопствене државе“, додао је он.

Берлинска конференција се одржава после међулибијских преговора у Москви 13. јануара, и она је њен логичан наставак. Вршилац дужности министра спољних послова Русије Сергеј Лавров 17. јануара је истакао да су коначни документи Берлина готово договорени. Уједињене нације су објасниле да нацрт коначне изјаве укључује шест тачака, међу којима су прекид борбених дејстава, поштовање ембарга на оружје и реформа сектора безбедности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала