Пљевљa за одбрану светиња: Влада ископала дубоку јаму у коју ће се једног дана стровалити /видео/

© Фото : Скриншот/ФејсбукПљевља у литији
Пљевља у литији - Sputnik Србија
Пратите нас
Више хиљада Пљевљака присуствовало је вечерас молебану који је служио владика милешевске епархије Атанасије у цркви Свете Петке у Пљевљима.

Након богослужења, литија је прошла улицама града, исказујући свој протест због усвајања Закона о слободи вероисповести.

У саопштењу Пљеваљског одбора за одбрану светиња, које је прочитано, оцењено је да је „Влада, доношењем Закона против Српске православне цркве, ископала дубоку јаму, у коју ће се једног дана, са све министрима и другим великодостојницима који врше власт у овој држави, стровалити и урушити на путу без повратка“.

„Уместо испразних порука које су све сем добронамерне, уместо претећих и полупретећих напомена и инструкција, позивамо вас да макар једном своју самодовољност замените присуством светој Литургији и увјерите се како се Црква моли и за оне који су на власти, не власти ради, па ни њих ради, него ради народа којим управљају и којем би требало да су на услузи. То важи и за оне који столују у згради преко пута нас, који управљају овим градом, за председника општине и председника Скупштине овог града, за Игора Голубовића и Драгишу Сокића. Изјашњавају се као верници, а у Цркву не долазе, нити коментаришу Закон који је донела њихова партија, а којим је намерено укидање Српске православне цркве“, наводи се у саопштењу Одбора.

Одбор је као частан навео пример председника Општинског одбора СДП у Пљевљима Бранислава Вељковића, који је недавно поднио оставку због усвајања Закона о слободи вероисповести, преносе Вијести.

„Опет је дошло вријеме да најугледнији људи и предводници буду владике и епископи, да о моралној чистоти и духовном здрављу народа брину његови свештеници, да оживе цркве и манастири вјерним народом и да гласно пропоју свете литургије, опет је дошло вријеме да се Црква Христова црквеним науком и достојанственим понашањем брани. А нама, браћо и сестре у Христу, не престаје обавеза да се часно и достојанствено изборимо за своја права, да не уцвијелимо невинога, да не увриједимо иновјернога, да сачувамо разумијевање и поштовање и за оне који не мисле као ми, али имају разумијевања за нашу борбу и подржавају је као универзално људско право на слободу. Треба да будемо достојни онога што уздижемо изнад својих глава и чиме се бранимо. Томе нас учи и на такав начин нас предводи наша света Црква, и те врлине увијек треба да нам буду на уму. Зато храбро и часно, јединствено и сложно, све док не сване слобода и све док се не поништи срамни закон против Српске православне цркве у Црној Гори“, наводи се у саопштењу Одбора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала