Путин: Сукобљене стране у Либији послушале Русију и Турску

© Sputnik / Alexei DruzhininПредседници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган
Председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Турска учиниле су веома добар корак тиме што су позвале либијске стране да прекину ватру и обе стране су се одазвале овом позиву, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са турским колегом у Берлину.
„Ми заиста веома ефикасно радимо у многим кључним областима међународне политике, посебно регионалне природе. Овде мислим на Сирију, све у вези са иранским нуклеарним програмом и, наравно, решавање либијског сукоба. Учинили смо врло добар корак на састанку у Истанбулу и позвали либијске стране да прекину ватру, престану са борбеним дејствима. И упркос чињеници да се одређени инциденти и даље дешавају, ипак су обе стране послушале наш позив и велике борбе су заустављене“, рекао је Путин на састанку са турским председником пре конференције о Либији.

„По мом мишљењу, већ то је добар резултат који је створио предуслове за данашњи сусрет овде у Берлину“, рекао је Путин и додао да Русија подржава ову иницијативу немачке канцеларке о решавању либијске кризе.

Коментаришући чињеницу да Хафтар није потписао договор, Путин је рекао да иако није све успело, не треба губити наду да ће се дијалог наставити.

Ово је већ други лични састанак Путина и Ердогана ове године. Претходно су се председници 8. јануара састали у Истанбулу, где су се договорили да разраде јединствени став о Либији и упуте позив лидерима у Триполију и Тобруку да прекину ватру. Од 12. јануара на главним фронтовима на снази је примирје.

Берлинска конференција одржава се после међулибијских преговора у Москви 13. јануара и она је њен логичан наставак. Вршилац дужности министра спољних послова Русије Сергеј Лавров у петак је истакао да су коначни документи Берлина готово договорени. Уједињене нације су објасниле да нацрт коначне изјаве укључује шест тачака, међу којима су прекид борбених дејстава, поштовање ембарга на оружје и реформа сектора безбедности.

Осим сукобљених страна и лидера Русије и Турске, на форуму учествују и немачка канцеларка Ангела Меркел, председник Египта Абдел Фатах ел Сиси, амерички државни секретар Мајк Помпео и представници неколико других држава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала