Русија и Индија јачају енергетску сарадњу

© Sputnik / Светлана Майорова / Уђи у базу фотографијаГасоводни систем "Источни Сибир - Тихи океан" у морској нафтној луци Козмино у Русији
Гасоводни систем Источни Сибир - Тихи океан у морској нафтној луци Козмино у Русији - Sputnik Србија
Пратите нас
Индија је прекинула увоз сирове нафте из Ирана након што су САД одбиле да продуже њено изузеће од санкција на увоз нафте из ове исламске републике, која је покривала око 10 одсто укупне индијске потребе за енергентима. Ова земља тежи да смањи енергетску зависност од земаља Блиског истока, што је довело до повећања броја пројекта са Русијом.

Русија и Индија граде атомске енергетске станице, имају заједничке нуклеарне пројекте, али развијају и велики број других пројеката у области енергетике, истиче Станислав Митрахович, главни експерт Фонда за Националну енергетску безбедност и научни сарадник Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације.

Русија и Индија све бољи партнери у нафтном сектору

„Када је реч о нафти, Русија и Индија су у последњих неколико година повећале сарадњу. Индијске компаније, односно главна индијска компанија ОНГС, са партнерима је купила 49 процената ’Ванкорског нафтног пројекта‘ у Русији. ’Ванкорски пројекат‘ је један од највећих пројеката реализованих у постсовјетском периоду“, рекао је Митрахович.

„Росњефт“ је за неколико милијарди долара продао готово половину удела овог важног нафтног пројекта Индијцима, али је у замену купио велики удео у индијској компанији „Есар оил“ која има у власништву фабрике за прераду нафте и производњу пумпи.

Како је иранска нафта покривала близу 10 одсто индијске потребе за енергијом, постављало се питање да ли Русија може да обезбеди довољне количине „црног злата“. Експерти истичу да се Индија снабдева енергентима из Саудијске Арабије и Ирака и Русије, која не испоручује нафту само из сопствених резерви.

„Нафта се и из Венецуеле допрема у Индију преко руског посредништва. Представници ’Росњефта‘ су говорили о томе да купују активу у Венецуели како би потом продавали нафту у Индији“, објашњава експерт.

© Sputnik / Александар МилачићРафинерија нафте „Гаспромњефта“ у Омску, Сибир, Русија
Русија и Индија јачају енергетску сарадњу - Sputnik Србија
Рафинерија нафте „Гаспромњефта“ у Омску, Сибир, Русија

Сарадња у области гаса још увек у зачетку

За разлику од нафте, сарадња у области гаса се спорије развија, али ипак постоји. Као пример може се навести индијска компанија „Гаил“ која купује гас од „Гаспрома“ у малим количинама и овде се првенствено ради о гасу који се испоручује у течном стању. Без обзира на тренутну ситуацију, Митрахович сматра да постоји перспектива за пораст и интензивирање сарадње у сектору гаса.

„Индија би могла активно да сарађује са ’Новатеком‘, и већ су закључени прелиминарни споразуми. ’Новатек‘ ће испоручивати гас са Арктика“, објашњава експерт.

Постоји пројекат за изградњу гасовода у Индији, али је он превише апстрактан и мала је вероватноћа да ће бити реализован, јер укључује изградњу гасовода кроз планине. Експерт сматра да ће овај пројекат постојати на папиру још неколико десетина година, али да је до тада сарадња у области течног гаса, нафте, нуклеарне енергије и заједничких инвестиција сигурна.

Индија је сестра близнакиња Кине када је реч о енергетици. Ради се о земљи у развоју, која ће због раста економије и насељавања имати све веће потребе за енергентима. С друге стране, сиромаштво и велики број социјалних и економских проблема пружају мало простора и могућности за развој обновљивих извора енергије, који у сваком случају не би могли да задовоље потребе овако велике државе. Према речима експерата, Индија тренутно у великој мери зависи од угља, баш као и Кина. То указује и на озбиљне еколошке проблеме због велике емисије штетних гасова. Ово су само неки од разлога због којих ће у Индији расти потреба за гасом и нафтом, а самим тим и све ближа сарадња са Русијом, уз већ постојећу добру војно-техничку сарадњу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала