Тачи сатерао у ћошак Аљбина Куртија: Узми мандат или га остави

Пратите нас
Председник привремених косовских институција Хашим Тачи наговестио је да би могао самоиницијативно да прогласи лидера Самоопредељења Аљбина Куртија за мандатара будуће владе привремених институција Косова. Ова вест је уследила одмах пошто је одржан састанак другопласираних и трећепласираних странака на прошлим изборима.

Лидер победничке партије на протеклим ванредним изборима за скупштину привремених институција Косова Аљбин Курти већ две недеље не испуњава обећање дато 6. јануара, на консултативном састанку са Тачијем, када је рекао да ће да му проследи име мандатара испред његове странке, како би га Тачи формалним декретом председника привремених институција прогласио особом одговорном за предлагање будуће владе привремених институција Косова.

Куртијево одлагање да поступи по уставним обавезама наилази на све већи број критика, а према најавама председника привремених косовских институција, он би могао сам да одлучи да Куртија прогласи мандатаром, и без формалног предлога који треба да дође од Куртија.

„Мислим да ће то прихватити, јер је неписано правило да председник победничке партије буде и мандатар“, рекао је Тачи, а преноси „Газета експрес“, подсећајући и на то да је Курти већ јавном видео-поруком именовао скоро пола владе привремених институција Приштине, када је открио имена пет будућих министара ове странке.

„Он је именовао пола владе, а на консултативном састанку (први одржан 6. јануара, прим. ред) и званично добија номинацију“, додаје Тачи.

Подсећамо — на консултативном састанку са Тачијем, Курти је Тачију саопштио да није спреман да именује мандатара, наводећи да то мора учинити у сагласности са председништвом странке. Такође је обећао да ће „у најскорије време“ председника (привремених приштинских институција) писаним путем обавестити о мандатару.

„Номинацију за следећег премијера сам већ потписао. Надам се да неће доћи до одуговлачења и да ће Курти прихватити мандат. У супротном, може се сматрати да је мандат одбио“, рекао је председник привремених институција Приштине.

Тачи је и јуче поручио Куртију да не дозволи да одлука о именовању мандатара буде само његова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала