Владимир Кецмановић: Нинова награда нема везе с оним што је била и зато — бојкот!

© Sputnik / Радоје ПантовићПисац Владимир Кецмановић
Писац Владимир Кецмановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Нинова награда не само да више нема везе с оним што је представљала у својим златним временима, него је с тиме у потпуној супротности, рекао је за Спутњик писац Владимир Кецмановић, један од потписника „Бојкота Нинове награде“.

Нинова награда у доба титоистичког једноумља била је својеврстан глас слободе, услован, наравно, пошто потпуна слобода тада није била могућа ни у једној области. Данашња награда је много гора од друштва у ком се додељује, пре свега по својој искључивости“, сматра Кецмановић.

Према његовом мишљењу — Нинову награду су раније додељивала критичарска имена која су имала ауторитет, док данас о њој одлучују људи који „не само да немају суштински ауторитет, него немају ни формално оправдање да буду у жирију“.

Нинова награда боље да не постоји

„Већина мисли да је за Нинову награду боље да данас не постоји, него да буде оваква каква јесте, таква да обесмишљава своје постојање. Ми ту награду не можемо да укинемо, али ће се укинути она сама, и кроз неколико година ће постати безначајна или мање значајна од неких других награда. Хоћемо да кажемо да смо тога свесни и да одбијамо да такви људи процењују наша дела“, рекао је Кецмановић.

Шта каже жири Нинове награде

Нинов жири за најбољи роман године ће сутра саопштити своју одлуку о добитнику признања за 2019. годину, без обзира на то што су поједини домаћи писци саопштили да бојкотују награду“, рекла је у кратком коментару за Спутњик чланица жирија Марија Ненезић.

© Tanjug / Драган КујунџићВладимир Табашевић, прошлогодишњи добитник Нинове награде један је од потписника писма јавности „Бојкот Нинове награде“.
Владимир Кецмановић: Нинова награда нема везе с оним што је била и зато — бојкот! - Sputnik Србија
Владимир Табашевић, прошлогодишњи добитник Нинове награде један је од потписника писма јавности „Бојкот Нинове награде“.
„Ја могу само да вам кажем да жири поштено и одговорно ради свој посао и да ћемо ми сутра, у понедељак (20. јануара), да донесемо одлуку о добитнику за 2019. годину и да ћемо тада бити у прилици да врло аргументовано, стручно и, како они то кажу, компетентно објаснимо зашто је једна књига била најбоља између пет романа који су заиста врхунски ове године“, рекла је Марија Ненезић.

Ко бојкотује Нинову награду

Уочи проглашења 66. добитника Нинове награде критике за најбољи роман године, група од 18 писаца разних генерација, међу којима су и два ранија лауреата Миро Вуксановић и Владимир Табашевић, упутила је писмо јавности под насловом „Бојкот Нинове награде“, у ком доводе у питање компетентност жирија и његове критеријуме.

Према њиховој оцени — добијен је ужи избор од десет романа, који, уз поједине изузетке, „представља трагикомичан покушај да се поетичка произвољност промовише као идејни плурализам, јалова политичка коректност као слободоумље, а да се провинцијална, колонијална свест прогласи космополитизмом“.

Писмо су потписали и Владимир Кецмановић, Емир Кустурица, Слободан Владушић, Никола Маловић, Дејан Стојиљковић, Љубица Арсић...

Жири, којим председава Теофил Панчић, а у којем су и Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић, у најужи избор је уврстио романе Миленка Бодирогића „По шумама и горама“, Слободана Тишме „Грозота или...“, Стева Грабовца „Мулат албино комарац“, Ане Вучковић „Југослав“ и Саше Илића „Пас и контрабас“. Име добитника Нинове награде биће саопштено сутра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала