Добитник Нинове награде за Спутњик о сенци која је пала на признање: Трпим то већ тридесет година

© Фото : Зоран Јовановић МачакСаша Илић
Саша Илић - Sputnik Србија
Пратите нас
Саша Илић, нови добитник Нинове награде, на питање Спутњика како се осећа, будући да је на овогодишњег добитника пала сенка и пре проглашења, каже да га то не изненађује и да то трпи већ три деценије.

„Не изненађује ме. Трпим те ствари већ 30 година. Овде, у овој култури, то је нешто уобичајено, то је део овог фолклора, тако да сам се навикао“, каже Илић.

Њему је Нинова награда припала за роман „Пас и контрабас“, одлуком жирија, која је донета већином гласова (3:2). У образложењу је истакнуто да награђени роман „Пас и контрабас“ представља повратак великој нарацији.

Овим саопштењем стављена је тачка на спекулације о тoме ко ће постати 66. лауреат Нинове награде, која одавно има репутацију најважнијег домаћег књижевног признања за роман. Али да ли је стављена тачка и на многобројна реаговања која су изазвана саопштењем о бојкоту ове награде, које је потписало 18 књижевника (међу њима и Нинови добитници) — остаје да се види.

Сенка на Ниновој награди

Да подсетимо — дан уочи проглашења 66. Ниновог лауреата, група српских писаца различитих генерација огласила се писмом упућеним јавности, под насловом „Бојкот Нинове награде“, у коме апелују на преиспитивање стручне и моралне компетентности чланова жирија који додељује награду. Међу осамнаесторо потписника налазе се двојица ранијих Нинових лауреата академик Миро Вуксановић и Владимир Табашевић, а уз њих су Емир Кустурица, Владимир Кецмановић, Слободан Владушић, Никола Маловић, Дејан Стојиљковић, Љубица Арсић...

Награђени писац до сада је објавио три књиге прича („Предосећање грађанског рата“, „Душановац. Пошта“ и „Лов на јежеве“) и три романа („Берлинско окно“, „Пад Колумбије„ и „Пас и контрабас“). Један је од уредника издавачке делатности Народне библиотеке Србије и један од некадашњих оснивача и чланова редакције подлистка „Бетон“, који су објављивале дневне новине „Данас“.

Да је овогодишња конкуренција за Нинову награду била жестока, потврдио је и члан жирија Бранко Кукић, објаснивши да се лако могао определити и за друге наслове, попут „Паучине“ Видосава Стевановића, романа Јовице Аћина, Зорана Ћирића, Ненада Рацковића...

За награђени роман „Пас и контрабас“ Кукић каже да је најкомплекснији.

„То је симболична прича, суморна, са радњом која се догађа у лудници у Ковину, то је прича о свесном, о подсвесном. То је неки луди реализам, нека лудачка сага. То је роман који има више слојева, а сви су добро уклопљени. Пас представља симбол подземног света, а контрабас музику одређеног делиријума. Ово је модерна књига, написана на начин који не може оставити равнодушним. ’Пас и контрабас‘ је, пре свега, књига која говори о овом друштву и свим оним стазама и путевима којима се то друштво кретало да би дошло у ову ситуацију“, констатовао је Кукић.

Писац Саша Илић открио је да је у издању „Орфелина“, поред његовог, објављен и роман Миленка Бодирогића „По шумама и горама“, који је такође ушао у најужи избор за Нинову награду. Он је казао да су обе књиге објављене у новој едицији „Ноћ републике“ и да му је, иако није очекивао награду, драго што су обе постале видљиве.

„Две кључне ствари које повезују ова два романа су антифашизам и југословенство. Трудићемо се да и даље бирамо такве књиге које ће се уклапати комплементарно у ову едицију, онако како су се приче у ’Гробници за Бориса Давидовича‘ уклапале у једну заједничку повест“, истакао је Илић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала