Хафтар ни у Берлину ништа није потписао, Ердоган послао „војне саветнике“ у Либију

© REUTERS / Philippe WojazerГенерал Халифа Хафтар, командант Либијске националне армије, долази у Париз
Генерал Халифа Хафтар, командант Либијске националне армије, долази у Париз - Sputnik Србија
Пратите нас
На конференцији у Берлину командант Либијске националне армије Халифа Хафтар није потписао споразум о примирју, саопштио је Спутњику дипломатски извор у Москви. У међувремену, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је саопштио да је у Триполи послао војне саветнике.

„Понашао се чудно: искључио је телефон, није се јављао. Отишао је, не обавестивши никог“, саопштио је саговорник агенције.

Конференција о Либији у Берлину - Sputnik Србија
Постигнут договор о Либији: Без испорука оружја и без помоћи зараћеним странама

Конференцију у Берлину је пре њеног краја напустио и турски председник Реџеп Тајип Ердоган. Он је новинарима у повратку из Берлина рекао да је Турска послала у Либију само војне саветнике.

„Ми сада не шаљемо тамо (у Либију) војну силу. Само тим војних саветника и инструктора“, рекао је Ердоган, јавља телевизија „Ал Хабер“.

Он је додао да неће сести за преговарачки сто са командантом Либијске националне армије Халифом Хафтаром.

„Рекао сам Путину да не прихватамо улогу посредника. Путин је одговорио да узима на себе Хафтара и предложио да ја радим са Сараџом, како би се проблем решио. То је наш приступ. Због својих политичких убеђења ја нећу сести за сто са терористом, нити ћу њему то дозволити“, рекао је турски лидер.

Подсетимо — у главном граду Немачке у недељу је одржана међународна конференција о Либији на којој су учествовали лидери Русије, Сједињених Америчких Држава, Турске, Египта и других земаља, као и Европске уније и Уједињених нација. Премијер Владе националног споразума Либије Фајез Сараџ и командант Либијске националне армије Халифа Хафтар присуствовали су самиту, иако ни тамо није дошло до организације директних преговора између њих.

Берлинска конференција је одржана неколико дана након међулибијске конференције у Москви, на којој су учествовали председници Русије и Турске. Хафтар је и руску престоницу такође напустио без потписаног примирја са председником Владе у Триполију Фајезом Сараџом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала