Кабинет председника Црне Горе оспорава Селаковићеве наводе

© Sputnik / Дејан Симић Манастир Острог
Манастир Острог  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Кабинет председника Црне Горе демантује наводе генералног секретара Председништва Србије Николе Селаковића да су релевантна међународна правна тела позивала на нужност и потребу реституције црквене имовине, нарочито Српској православној цркви, и истиче да чињенице говоре другачије.

Селаковић је оспорио је аргументацију председника Црне Горе Мила Ђукановића у прилог Закону о слободи вероисповести у Црној Гори и навео да је све што је Ђукановић изнeо — правно неосновано и да није валидно.

Реагујући на наводе Ђукановића, изнете у интервјуу Танјугу — да држава Црна Гора не отима имовину Српској православној цркви, јер је та имовина, како тврди, заправо власништво државе Црне Горе, узурпирано у периоду између 1986. и 2000. године — Никола Селаковић је навео да то није правна аргументација.

„Посматрати све у уским временским оквирима, као што чини Мило Ђукановић, а не освртати се на оно што су били важећи правни прописи у време када је одређена имовина постајала црквена, није нешто што може да буде валидна и валидна правна аргументација“, рекао је Селаковић за Танјуг.

У саопштењу из Ђукановићевог кабинета наводи се да је Европски суд у Стразбуру је већ одлучио да је захтев СПЦ за реституцију црквене имовине неоснован.

Црна Гора је 2012. године пред Европским судом за људска права, као судским телом Савета Европе, добила спор против Српске православне цркве, која је захтевала реституцију црквене имовине у Црној Гори.

„Европски суд у Стразбуру је ову тужбу СПЦ одбацио као очигледно неосновану и неприхватљиву, утврдивши да подносиоци тужбе нису имали постојећу имовину нити ’легитимно очекивање‘ за повраћај имовине, чију су реституцију захтевали“, каже се у саопштењу.

У реаговању стоји и да је Србија, која се придружила тужби, изнела „читав арсенал познатих тврдњи“ о вишевековном бивствовању СПЦ у Црној Гори и о томе да је СПЦ искључиви власник православних верских објеката у Црној Гори, али да за тврдње да су у питању историјски споменици искључиво српског народа нису понуђени правно ваљани докази.

„СПЦ и држава Србија су овај спор изгубиле зато што је и по домаћем и по међународном праву неспорна правна чињеница да је Црна Гора, а не Српска православна црква, увек била и остала власник верске имовине која је кроз векове стварана од државног новца или заједничким улагањем грађана“, наводи се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала