Кабинет Селаковића: Црногорске власти избегле препоруку Саветодавног комитета Савета Европе

Генерални секретар Србије Никола Селаковић у Палати федерације док трају припреме за инаугурацију председник Александра Вучића.
Генерални секретар Србије Никола Селаковић у Палати федерације док трају припреме за инаугурацију председник Александра Вучића.  - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти Црне Горе нису поступиле по препоруци Саветодавног комитета Савета Европе да, по усвајању Закона о верским слободама, наставе са реституцијом, односно повраћајем црквене имовине, наводе из Кабинета Николе Селаковића, генералног секретара председника Србије.

Селаковићев Кабинет је тако одговорио на раније наводе из Кабинета председника Црне Горе да је СПЦ још 2012. године изгубила спор пред Европским судом за људска права, којим је тражена реституција црквене имовине.

„Савет Европе је свој став по питању реституције црквене имовине изнео у Мишљењу о спровођењу Оквирне конвенције за заштиту националних мањина у Црној Гори од 7. марта 2019. године“, објашњавају из Селаковићевог Кабинета, на питање Танјуга како виде тврдње званичне Подгорице по том питању.

„Саветодавни комитет, најпре утврдивши да није постигнут напредак у повраћају (реституцији) имовине црквама и верским заједницама и позвавши власти да се у изради Закона о слободи вероисповести консултују са представницима свих верских заједница, властима Црне Горе, између осталог, упутио је препоруку да усвоје Закон о верској слободи и да накнадно наставе са повраћајем верске имовине“, каже се у одговору Кабинета Николе Селаковића на наводе из Кабинета председника Црне Горе.

Уместо да поступе по тој препоруци, каже се у одговору Кабинета генералног секретара председника Србије, власти Црне Горе су, као што је познато, „усвојиле Закон којим се предвиђа накнадно одузимање црквене имовине“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала