Москва упозорава на појачану активност НАТО-а на Арктику

CC BY 2.0 / PO Phot Donny Osmond / Припадници британске морнарице на војним вежбама НАТО на обали Норвешке
Припадници британске морнарице на војним вежбама НАТО на обали Норвешке  - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјални изасланик за међународну сарадњу на Арктику у руском Министарству спољних послова Николај Корчунов скренуо је пажњу на појачану активност НАТО-а на Арктику, рекавши да то води ка ескалацији, и подрива очување Арктика као зоне мира и стабилности.

Забринути смо због растуће активности Северноатлантске алијансе на Арктику. О томе отворено и искрено разговарамо са партнерима и светском заједницом. Посебно нас брине повећање активности неарктичких држава-чланица НАТО-а на Арктику“, истакао је Корчунов.

Према његовим речима, неарктичке земље-чланице НАТО-а данас усвајају војне арктичке стратегије или објављују извештаје и друге документе, у којима се оправдава војно присуство на северу.

„Сматрамо да то води ка ескалацији, подрива очување Арктика као зоне мира, стабилности и конструктивне интеракције“, нагласио је он.

Раније је командант Северне флоте Русије Александар Мојисејев изјавио да НАТО активно повећава борбену готовост својих војника на Арктику, а расте и његова обавештајна делатност.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала