Немачки лист: Док Европа спава, Путин је од Москве направио центар светске политике

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на свечаном пријему у Кремљу
Председник Русије Владимир Путин на свечаном пријему у Кремљу - Sputnik Србија
Пратите нас
Док Европа спава и иде ка томе да потпуно изгуби значај у геополитичким питањима, победник на међународној сцени је руски председник Владимир Путин. Москва је поново центар светске политике, пише дописник немачког листа „Ханделсблат“ Матијас Бругман.

Руски председник је геополитички победник, захваљујући томе што се одлучио да ризикује. Он је обезбедио себи власти у земљи, а такође се учврстио на светској сцени у спољној политици, сматра Бругман.

Немачки новинар подсећа на давно заборављене речи бившег америчког председника Барака Обаме, који је рекао да је Русија регионална сила, али истиче да је Путин омогућио да земља данас поново носи статус светске силе.

Руски војни брод плови реком Невом током параде за Дан ратне морнарице Русије у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Русија на врху листе најмоћнијих земаља света

Конкретно, руски председник је заједно са Ираном учврстио власт председника Сирије Башара ел Асада у земљи, док истовремено НАТО није могао да нападне Асада због режима забране летења изнад Сирије, наводи аутор.

Бругман истиче да је након поновног припајања Крима Русији и почетка оружаног сукоба на истоку Украјине, шеф Кремља постао одлучујући фактор моћи и у том региону.

Председник Русије је учврстио свој положај у светској политици након најављених структурних промена у руском политичком естаблишменту.

„Европа не иде у рат, као 1914. године, него се удобно уљуљкава и креће у правцу геополитичке безначајности. Европа се мора пробудити ако не жели да допусти даље јачање руског утицаја у свету. САД и Кина ће решити трговинска питања, а САД и Русија геополитичке конфликте. Европи ће само дозволити да снабдева жртве криза и ратова. Дошло је време за буђење“, апелује на Европљане новинар „Ханделсблата“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала