Обнавља се авио-линија Београд—Приштина

© Wikipedia / Flakabr5Аеродром у Приштини
Аеродром у Приштини - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Делегација Министарства привреде потписала је, у Берлину, Писмо о намерама са компанијом „Луфтханза“ о обнови авио-линије Београд—Приштина.

Тиме је, након две деценије, учињен први симболички корак ка поновном успостављању ваздушног саобраћаја између главног града Србије и највећег града јужне српске покрајине Косово и Метохија, наводи се у саопштењу Министарства привреде.

Обнова авио-линије Београд—Приштина олакшала би путовање и комуникацију грађанима свих националности и учинила ближим Приштину и Београд.

Истовремено, та линија би значила и хиљаде нових путника на аеродрому у Београду, нове кориснике услуга домаће националне авио-компаније, а нове могућности отвориле би се и за пословну заједницу, која би на овај начин била боље повезана, и са далеко ефикаснијим могућностима за промет робе.

Потписивањем овог, искључиво комерцијалног, Писма о намерама, Србија показује јасну опредељеност за поспешивање слободе протока робе, људи и капитала и противљење вештачки наметнутим баријерама и ограничењима.

Србија ће о намери да се обнови авио-линија између Београда и Приштине званично обавестити Унмик и Кфор, који је у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и Војно-техничким споразумом из Куманова задужен за контролу и координацију у ваздушном простору изнад јужне српске покрајине.

Да би дошло до реализације Писма о намерама биће потребно да се у наредном периоду са Кфором постигну одговарајући технички споразуми који се односе на уобичајене процедуре за одвијање авио-саобраћаја, у складу са важећим домаћим прописима и Резолуцијом 1244 СБ УН.

Да би до лета између Београда и Приштине заиста дошло, неопходно је да Влада привремених институција самоуправе у Приштини без одлагања укине антицивилизацијске таксе од 100 одсто на робу из Централне Србије и БиХ, да почне да спроводи бројне преузете обавезе и да се врати за сто у дијалогу под покровитељством ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала