Сведок: Прикупљао сам тела Срба и затрпавао их земљом

© Фото : PixabayСилуета човека са пушком
Силуета човека са пушком - Sputnik Србија
Пратите нас
У наставку суђења бившем генералу и команданту 5. Корпуса Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још петнаесторици припадника 5. Корпуса оптуженим за ратни злочин над Србима, сведок Тужилаштва БиХ Миле Рибић, кога су 1995. заробили припадници Армије БиХ, рекао је да је у заробљеништву морао да скупља и сахрањује тела убијених Срба у Босанском Петровцу.

Рибић је рекао да је са осталим заробљеницима прикупљао тела убијених Срба у Босанском Петровцу и да их је сахрањивао у заједничке гробнице.

„Први леш нашли смо у кући код болнице, касније смо их налазили по двориштима кућа. Наше је било да их умотамо у ћебе, па би потом наилазио камион који би их механичком руком за утовар балвана покупио и стављао на камион“, сведочио је Рибић, који је био српски војник.

РТРС наводи да су тела убијених Срба сахрањивана у заједничку гробницу код мотела на излазу из Петровца, ка Бихаћу.

„Код мотела је била ископана рупа, гробница. У њу би камион испустио тела, а ми смо их лопатама затрпавали земљом“, навео је Рибић.

И у селу Крњеуша код Петровца Рибић је сведочио о бруталности 5. Корпуса, наводећи да је у заједничку гробницу сахранио осам млађих мушкараца који су били у униформама Војске Републике Српске.

Одбрана оптужених није дозволила да говори о 135 дана заробљеништва, јер то није обухваћено оптужницом, и то сматра неважним.

Сведок Радојка Ковачевић је изјавила да је због напада муслиманске војске у јесен 1995. године била приморана да напусти родно село у околини Петровца.

Оптужница терети Дудаковића и њему подређене официре и војнике 5. Корпуса за систематски прогон и убиство више од 300 Срба, уништавање њихове имовине и паљење 38 српских православних цркава.

Део оптужнице односи се и на ратне злочине над Муслиманима лојалним Фикрету Абдићу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала