Бугарска странка поново позива на усвајање „Концепције о интеграцији Рома“

© Flickr / Nicolás BoullosaКонтејнер за становање - илустрација
Контејнер за становање - илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Бугарска странка ВМРО-БНД поново је позвала на усвајање „Концепције о интеграцији Рома“, после још једне у низу трагедије проузроковане од стране припадника ромске етничке заједнице.

Трагедија се догодила у селу Галиче, када је 18-годишњи мештанин из ромске заједнице силовао, а затим убио једну мештанку овог села.

Бугарски премијер Бојко Борисов је наложио да се промени члан који подразумева мање казне за малолетна лица.

„Неопходно је поступити тако да малолетници који врше насиља сексуалног типа, силују и убијају, немају унапред гаранцију да ће добити мању казну“, изјавио је бугарски Парламент.

Такве измене у кривичном кодексу у погледу малолетних лица неће променити општу слику, уверавају припадници ове бугарске странке.

„Упркос разумевању да маргинализација и жртве тих маргинализованих људи немају етничку припадност или боју коже, не можемо занемарити чињеницу да се губитак људског облика у ромским заједницама претворио у један од главних извора злочина“, наводи се у изјави странке.

Странка је навела као главни проблем одсуство праве интеграције припадника ромске етничке групе и истакла да се понашање Рома већ дуго „гура под тепих“. Она је позвала све политичке странке да се уједине у погледу ове концепције, а једна од мера заштите коју је предложила је појачавање контроле социјалних давања групама које злоупотребљавају свој положај.

Прошле године је министар одбране Бугарске и лидер националистичке партије ВМРО-БНД Красимир Каракачанов направио и унео за разматрање своју концепцију промене политике интеграције ромске етничке групе, која је касније постала позната као „Концепција о интеграцији Рома“. Документ подразумева укидање гета, мере за спречавање криминала, обавезну вакцинацију Рома и помоћ у проналажењу посла. Као једну од мера у области здравствене заштите — странка је предложила и увођење контроле рађања: добровољно ограничавање рађања међу женама из маргинализоване средине, које већ имају децу, укључујући и прекид трудноће за рачун државе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала