Чавушоглу оптужио Хафтара да жели војно решење либијског сукоба

© REUTERS / Costas BaltasКомандант Либијске националне армије генерал Халифа Хафтар
Командант Либијске националне армије генерал Халифа Хафтар - Sputnik Србија
Пратите нас
Командант Либијске националне армије Халифа Хафтар не верује у дијалог и залаже се за војно решење сукоба у земљи, сматра министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.
„Било је важно формирати војни комитет у Либији након конференције у Берлину. Све стране су подржале ову одлуку. Упркос нашим напорима, Хафтар није потписао споразум у Москви и у Берлину није дао никакву подршку примирју. Да ли он сам верује у дијалог или не? За сада изгледа да се залаже за војно решење“, рекао је Чавушоглу за телевизију НТВ.

Министар је додао да ће Турска наставити да улаже напоре за подршку прекида ватре у Либији.

„Добро је што су сви подржали примирје и даље напоре. Добро је што је Хафтар дао имена представника за војни комитет. Први састанак овог одбора је пресудан за локално примирје. Међутим, морамо убрзати политички процес“, објаснио је Чавушоглу.

Он је додао да постоји договор о прекиду ватре и да је потребно да се он ојача.

Председник Русије Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел окружени званичницима на маргинама конференције о Либији у Берлину - Sputnik Србија
Кремљ: На самиту о Либији у Берлину учињен важан корак према решењу

„Прво треба да буде одржив, затим морамо убрзати политички процес да бисмо постигли трајно решење“, истакао је он.

Чавушоглу је навео да земља мора да буде спремна за изборе и да ће Турска наставити да улаже напоре усмерене на прекид ватре и одржавање политичког процеса.

У Берлину је у недељу одржана међународна конференција о Либији, на којој су учествовали лидери Русије, Сједињених Америчких Држава, Турске, Египта и других земаља, као и Европске уније и Уједињених нација. Премијер Владе националног споразума Либије Фајез Сараџ и командант Либијске националне армије Халифа Хафтар присуствовали су самиту, иако ни тамо није дошло до организације директних преговора између њих.

Берлинска конференција је одржана неколико дана након међулибијске конференције у Москви, на којој су учествовали председници Русије и Турске. Хафтар је и руску престоницу такође напустио без потписаног примирја са председником Владе у Триполију Фајезом Сараџом.

Главни резултат конференције је позив за прекид ватре у Либији и обавеза да се сукобљене стране уздрже од мешања у сукоб, поштујући ембарго на оружје странама у сукобу. Осим тога, учесници састанка су предложили да се оснује одбор за контролу поштовања прекида ватре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала