Куповина у Србији ускоро: Узмеш млеко са рафа, прислониш телефон и изађеш из радње

© Depositphotos.com / 06photoСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Грађани Србије ускоро би могли робу у продавницима да плаћају мобилним телефонима – без чекања у редовима на касама: узмеш литар млека, прислониш телефон и изађеш из радње.

Народна банка Србије, у оквиру наставка ширења мрежа услуга инстант-плаћања, завршава „инсталацију“ помоћу које ће се плаћати скенирањем ку-ар кода са телефона.

Најављеним увођењем плаћања робе телефоном скенирањем ку-ар кода могло би значајно да се убрза и олакша плаћање и без грешке, каже за Спутњик Зоран Станојевић, уредник на РТС-у и добар познавалац модерних технологија.

Србија би увођењем ове апликације била међу првим земљама у Европи које су развиле овакав систем плаћања.

Како ће изгледати куповина у Србији

Напомињући да плаћање робе телефоном само по себи може да буде небезбедно уколико неко други дође у посед нашег мобилног, Станојевић каже да су предности оваквог плаћања ипак веће од мана:

„Тај систем је напредан и решава нас многих проблема које данас имамо - морамо да откуцавамо нешто, да стојимо у реду, да губимо време, а да притом увек постоји већа могућност грешке у том процесу у односу на процес очитавања ку-ар кода.“

Ку-ар код у себи садржи одређене информације које су у односу на бар-код потпуније и прецизније. Према одредби Закона о трговини, до 31. јануара сваки производ у малопродаји мора да буде обележен бар-кодом или ку-ар кодом. Ку-ар код би овде садржао збир свих информација које се налазе на неком паковању, као што су састав, рок трајања, цена.

CC0 / / Скенирање Ку-ар кода
Куповина у Србији ускоро: Узмеш млеко са рафа, прислониш телефон и изађеш из радње - Sputnik Србија
Скенирање Ку-ар кода

Читач ку-ар кода као апликација у телефону повезана је са камером, и на тај начин се скенирањем кода могу очитати информације које он у себи садржи.

Поступак плаћања једноставан

Како то у пракси изгледа, објашњава нам Станојевић:

„Дакле, у мобилној апликацији банке је читач ку-ар кодова. Када као купац дођем до производа који има ку-ар код за плаћање, мобилни телефон принесем и учитам садржај са њега. Тако аутоматски убацујем податке, а садржај кода преноси ’наредбе‘ – иди на уплатницу, попуни ко плаћа, коме плаћа, попуни износ... Онда ми се прикаже на дисплеју - да ли се слажем да ово уплатим и тако платим. Аутоматски се пребацују паре са мог рачуна на рачун продавнице.“

Станојевић додаје да би овако могло да се плаћа све, од рачуна, карата за концерте, превоза, кромпира на пијаци.

CC0 / / Плаћање на каси могло би да оде у заборав
Куповина у Србији ускоро: Узмеш млеко са рафа, прислониш телефон и изађеш из радње - Sputnik Србија
Плаћање на каси могло би да оде у заборав

„У Кини, која је пре двадесетак година по много чему била иза нас када је развој популарне технологије у питању, а која нас је сад прешишала, сада се све плаћа ку-ар кодовима. Тамо на пијаци сви плаћају мобилним телефонима. Они имају јако мало кеша у оптицају. Ако је питање може ли моја мајка која има 85 година да се преоријентише на ку-ар код, из Кине сазнајемо да може без проблема“, истиче Станојевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала