Снимак који је узрујао јавност: На турнир у Улцињу унели вука у кавезу /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Снимак који се од јуче проширио друштвеним мрежама шокирао је црногорску јавност и заштитнике животиња у овој земљи. На недавно одржан турнир у малом фудбалу у Улцињу организатори овог догађаја донели су, ни мање ни више, него — вука у минијатурном кавезу.

На видео-снимку се види препуна сала, док неколико мушкараца износе вука, а један од њих у једном тренутку чак покушава да седне на кавез. Окупљени вичу и навијају, док се животиња преплашено грчи и врти укруг.

Потом неколицина њих кавез подиже у вис, након чега фотографишу ову сцену. За неке је ово била забавна ситуација којом су се одмах похвалили на друштвеним мрежама — као да је вук играчка, а не дивља животиња којој је место у природи, преноси Б92.

Потпуно је нејасно која је била сврха овог чина и шта су организатори желели да постигну. Све је изгледало као нека средњовековна забава смештена у модерно доба — када окупљену масу забавља уплашена жртва. Изнели су вука као трофеј, а животиња је била видно истраумирана, пише портал ЦдМ.

Ово је један класичан пример мучења животиња, због чега НВО „Галоп“ припрема пријаве надлежним институцијама.

„Они који су нам се јавили згрожени су овим снимцима. Незванично нам кажу да је у питању некаква традиција, те да је ранијих година, наводно, доношен мртав вук. Ми тренутно прикупљамо информације и ускоро подносимо кривичну пријаву. Ово је тешко гледати и надам се да ћемо овим стварима коначно стати на пут“, казали су из „Галопа“ за ЦдМ.

У Црној Гори сва правила и казнене одредбе прописане су Законом о заштити добробити животиња. Члановима 6. и 7. забрањено је мучење и убијање животиња, а члан 8. се односи на забрањене поступке ради заштите животиња.

Тако је овим активностима прекршен Закон из члана 8, тачке 12, којом је забрањено користити животиње за циркуске и друге представе, филмска и телевизијска снимања, рекламне поруке или оглашавања, изложбе или такмичења, уколико се при томе присиљава на неприродно понашање или се код животиња изазива бол, патња, повреда или страх.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала