Влада Србије: Хитне мере за смањење загађења

© Sputnik / Ивана АнтићМагла у Београду
Магла у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Председница Владе Ана Брнабић председавала је данас првом састанку Радне групе за заштиту ваздуха у Србији, на ком су договорени хитни кораци који ће у најкраћем року бити предузети како би се утицало на смањење загађења ваздуха у земљи.

Брнабићева је указала да Влада Србије већ ради на примени нових мера, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Међу приоритетима је истакнуто усвајање Националног плана за смањење емисија (НЕРП) на седници Владе, којим ће бити верификоване досадашње активности и дефинисани нови циљеви.

Договорено је одобравање субвенција за куповину електро и хибридних возила, и у том контексту постављање брзих електро-пуњача на кључним местима путних коридора.

Такви пуњачи већ постоје на наплатним станицама у Суботици, Шиду, Димитровграду, Прешеву и Бубањ потоку, а у наредних два месеца најкасније требало би да буду постављена још три — на наплатној станици у Врчину и два у Нишу, на наплатној станици „Наис“.

Међу приоритетима је и пошумљавање Србије, а министар за животну средину Горан Триван указао је да се на томе већ ради и да је све спремно за наступајући период садње дрвећа, и то за територију целе земље.

На састанку је разговарано и о потреби да се пронађе начин на који би што већи број градских топлана прешао са фосилних енергената, као што су мазут, угаљ и лож уље, на коришћење биомасе.

Пројекат „Подстицање коришћења обновљивих извора енергије — развој тржишта биомасе“, који тако нешто предвиђа, већ је потписан у неколико градова у Србији.

Посебан акценат стављен је на ситуацију у Београду и развој концепта „Смарт ситија“.

Састанку у згради Владе Србије присуствовали су и министри Златибор Лончар и Александар Антић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, директор полиције Владимир Ребић, као и представници других надлежних републичких и градских институција.

Према информацијама Агенције за заштиту животне средине — концентрација честица је близу просечних вредности за ово доба године и нема разлога за забринутост тренутним стањем, истиче се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала