Захарова: Помпео признао да САД дестабилизују друге земље

© REUTERS / Carlos Garcia RawlinsПротести присталица опозиције у Каракасу
Протести присталица опозиције у Каракасу - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је изјаву америчког државног секретара Мајка Помпеа о смени власти у Венецуели и истакла директно признање америчког државног секретара да је његова земља реализовала кампање за дестабилизацију ситуације у сувереним државама.

„Ево вам, другови, међународног права Вашингтона. Чули смо директно признање америчког државног секретара о кампањама његове земље за дестабилизацију ситуације у сувереним државама. У суштини, Мајк Помпео је у две реченице сажео доказе због којих су у Русији и усвојени закони о страним агентима у Русији, сувереном интернету итд. Само су амерички амбасадори узалуд покушали да убеде јавност у мирољубивост и легитимитет дејстава Сједињених Америчких Држава према ’извозу слободе‘“, написала је Захарова на својој страници на Фејсбуку.

Портпаролка је додала да су то речи које „још једном доказују да Сједињене Америчке Државе никада нису одустајале од тактике мешања у послове независних држава и политике смене режима“.

„Меком моћи или провокацијама и државним превратима — о томе се у сваком случају одлучује на различите начине. А ’демократија‘ и ’демократско устројство‘ држава САД деценијама користе као инструмент за формирање унутрашње политике у овим земљама која је Вашингтону потребна“, закључила је Захарова.

Помпео је у интервјуу за колумбијску телевизију „Каракол ТВ“ изјавио да Сједињене Америчке Државе сарађују са светском заједницом на смени власти у Венецуели. Помпео је истовремено истакао да сматра да је стратегија коју САД спроводе према Венецуели ефикасна и да је не треба мењати.

Претходно је Мадуро у интервјуу за „Вашингтон пост“ рекао да је спреман за директан дијалог са Сједињеним Америчким Државама, али би радије разговарао директно са председником Доналдом Трампом, будући да сматра да је Помпео доживео неуспех у Венецуели и да је одговоран за Трампа у његовој политици према Венецуели.

Покушај преврата

У Венецуели су у јануару прошле године почели протести против председника Николаса Мадура убрзо након што је положио заклетву. Лидер опозиције Хуан Гваидо прогласио се за привременог председника на основу чињенице да је у тренутку „државног преврата“ био председник парламента.

Неке европске земље и Сједињене Америчке Државе признале су Гваида за председника. Мадуро је, са своје стране, Гваида назвао „америчком марионетом“.

Русија, Кина, Куба, Боливија, Турска и бројне друге земље подржале су Мадура као јединог легитимног председника Венецуеле. Москва је Гваидов „председнички статус“ назвала непостојећим.

Гваидо је касније признао да је преврат био неуспешан. Он је 5. јануара смењен са места председника Националне скупштине Венецуеле. На његово место дошао је провладин посланик Луис Пара. Низ западних земаља није признало ову одлуку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала