Епископски савет одговорио на позив Владе Црне Горе за преговоре

Пратите насTelegramOdyssey
Уколико црногорске власти сматрају да могу самостално да намећу теме и рјешења, као што су то раније радили, a и данас чине, позивајући на дијалог само о примјени Закона — са правом ћемо сматрати да се ради о фингирању позива за дијалог, што ће бити одговорност Владе, саопштили су из Епископског савјета.

Епископски савјет Српске православне цркве у Црној Гори саопштио је данас да су спремни да разговарају Закону о слободи вјероисповијести, али на начин који ће потпуно уважавати обје стране у дијалогу.

„Уколико црногорске власти сматрају да могу самостално да намећу теме и рјешења, као што су то раније радили, а и данас чине, позивајући на дијалог само о примјени Закона — са правом ћемо сматрати да се ради о фингирању позива за дијалог, што ће бити одговорност Владе. Православна Црква је заинтересована да Црна Гора у свом правном систему има најбољи могући закон који уређује питања вјерских слобода и правног положаја вјерских заједница“, наводи се у саопштењу Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, који је данас у Никшићу „одржао сједницу у проширеном саставу, којој су присуствовали и чланови правног тима за израду иницијативе за оцјену уставности дискриминаторног Закона о слободи вјероисповијести“.

У саопштењу се наводи да је констатовано да је текст иницијативе доведен у завршну фазу након што су обављене озбиљне консултације са најширим кругом правних стручњака.

„Разматрано је и предузимање других правних мјера које би предуприједиле и отклониле штетне посљедице овог закона, не само по Цркву, него по свеукупно црногорско друштво. Епископски савјет се упознао и са правним активностима које су до сада Патријаршија и Свети Синод наше помјесне Цркве предузели у циљу правног оспоравања односног закона. Због великог интересовања јавности у погледу разлога због којих иницијатива још није поднесена Уставном суду од стране Цркве, слободни смо да јавност обавијестимо да у складу са одредбом чл. 36 тч. 3 Закона о Уставном суду, тај судски орган може и сам покренути поступак оцјене уставности правних аката, особито имајући у виду један број очигледно неуставних одредби овог закона, и то, прије свега, оних који се тичу историјски стеченог правног субјективитета Цркава и вјерских заједница и неприкосновености права њихове својине. Како је најављено, иницијатива ће бити поднесена у најскорије вријеме“, пише у саопштењу Епископског савјета СПЦ у Црној Гори.

Они су поручили да жале због грубих манипулација које су у медијима ових дана износили највиши државни званичници, одбијајући притом сваку оптужбу да се иза активности Цркве крију било какви и било чији политички или идеолошки интереси.

Демантују да разговарају са Владом

„Овом приликом нећемо одговарати на њихове наводе у којима је било још низ историјских и чињеничних нетачности о Цркви у Црној Гори. Са пуном одговорношћу обавјештавамо јавност да су неистинити медијски написи о томе да су у току разговори Цркве и црногорских власти у вези са Законом, што је, у свом јутрошњем интервјуу, недвосмислено демантовао и лично премијер Марковић, рекавши да позив за дијалог Цркви тек треба да буде послан од стране Владе. Ни они разговори, о којима је јавност већ обавијештена, а који су обављани прије доношења Закона, нису били институционални, инклузивни и истински дијалог“, казали су из Епископског савјета СПЦ у Црној Гори.

Литије и молебани нису против Црне Горе

Поручили су и да „уз благодарност свим православним вјерницима и другим грађанима Црне Горе и шире, који се у незапамћеном броју окупљају на улицама својих градова, и овом приликом шаљу јасну поруку да молебани и литије нису, како се погрешно тврди и са највиших државних адреса, усмјерени против државе Црне Горе“.

„Управо је супротно — све то чинимо за њен напредак. Наше молитве су само против безакоња. Што буде мање безакоња, наша земља ће бити боља, а будућност свих њених грађана извјеснија и свијетлија. Уздајући се у Божију правду, али и у људску одговорност, како оних на власти, тако и свих грађана Црне Горе, позивамо на умножење љубави, мира и слоге, којима ће се побиједити свака братомржња и нетрпељивост“, закључује се у саопштењу Епископског савјета СПЦ у Црној Гори.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала