Србија понудила Бугарској помоћ да се заврши „Турски ток“

© Фото : TurkStreamТурски ток
Турски ток - Sputnik Србија
Пратите нас
Фирме које су у Србији врло успешно завршиле посао на изградњи „Турског тока“ могу да помогну и у Бугарској тако што би се укључиле у изградњу тамошњег гасовода, са којим се касни, сматра председник Скупштине Удружења за гас Србије Војислав Вулетић.

Могућност српске помоћи Бугарској данас је најавио директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Он је изјавио да се разговара о томе да се Србија укључи у изградњу гасовода у Бугарској са делом механизације и заваривача, како би што пре био урађен део гасовода који је у Бугарској дуг 308 километара. То би омогућило Србији да се што пре прикључи на бугарски систем, што је неопходно за добијање гаса из „Турског тока“.

Бајатовић је оценио да је Бугарска и даље под америчким притиском да одустане од Турског тока, али и да Бугари имају додатну амбицију, пошто хоће да буду хаб за снабдевање, односно да добијају гас и из Румуније и Грчке.

Вулетић за Спутњик каже да је Бугарска направила велику штету себи тиме што је упропастила пројекат „Јужни ток“, и да је у тој земљи велики притисак на председника Бојка Борисова да му се не деси да упропасти и „Турски ток“.

Део крака Турског тока кроз Србију
Србија понудила Бугарској помоћ да се заврши „Турски ток“ - Sputnik Србија
Део крака Турског тока кроз Србију

Он напомиње да Бугарска нема никаквих извора природног гаса и истовремено је велики транзитер гаса према суседима.

„Мислим да сада велики притисак унутар Бугарске чини да Борисов, колико год се до сада показао као послушник, мора да уради нешто што је корисно за Бугарску. А за њу је веома корисно да се ’Турски ток‘ изгради. Свакако да фирме које су га код нас градиле и које су врло успешно завршиле посао на изградњи ’Турског тока‘ могу да се укључе и у Бугарској, уколико је такав аранжман могуће направити“, каже стручњак за гас.

Он подсећа да је Бугарска направила велики проблем када је расписала тендер за извођача радова у Бугарској и посао није добио онај ко је дао најбољу понуду, због чега је та фирма поднела тужбу и добила спор.

„То је одложило почетак посла и због тога се касни са изградњом гасовода кроз Бугарску“, објашњава саговорник Спутњика.

„Не само да смо у стању да помогнемо, како је рекао Бајатовић, него и треба да им помогнемо, да бисмо што пре завршили ’Турски ток‘, јер је он важан, не само за нас, него и за Бугарску и Мађарску и за све оне који ће бити снабдевани гасом“, закључује Вулетић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала