Зеленски: Украјина би могла да заузме место Велике Британије у ЕУ

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски на заједничкој конференцији за медије након самита "нормандијске четворке" у Паризу
Председник Украјине Владимир Зеленски на заједничкој конференцији за медије након самита нормандијске четворке у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је да би његова земља могла да заузме место Велике Британије у Европској унији, која би 31. јануара требало да напусти савез.

Говорећи о перспективи чланства Украјине у Европској унији, Зеленски је на форуму у Давосу изјавио да је, када једна земља излази из савеза, можда време да друга уђе у њега.

„Питање није у томе када ћемо ми бити у Европској унији. Питање је какав ће бити статус Украјине у Европској унији, какав ће бити однос према нашој земљи — однос као према моћном, равноправном играчу, као земљи коју поштују, земљи на коју не гледају с висине. Сада је веома погодан тренутак, када знамо: једна велика земља је изашла, можда је дошло време да Украјина уђе“, рекао је Зеленски.

Велика Британија треба да напусти Европску унију 31. јануара. Датум је у више наврата одлаган због немогућности ратификовања споразума о условима „брегзита“ унутар британског Парламента.

Парламент Украјине је у фебруару 2019. године, на предлог тадашњег председника Петра Порошенка, усвојио измене Устава, којима се учвршћује политика земље усмерена ка Европској унији и НАТО-у. Европски комесар за политику суседства и проширење ЕУ Јоханес Хан је раније изјавио да је нереално говорити о чланству Украјине у Европској унији у наредним годинама и да Кијев треба да се усредсреди на имплементацију споразума о асоцијацији са ЕУ. Бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен је, такође, изјавио да је за ступање у Алијансу потребно да Украјина испуни низ критеријума, за чију је реализацију потребно доста времена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала