Порука из Америке: Ништа није ни готово ни искључено када је у питању Косово

© PexelsЗастава САД
Застава САД  - Sputnik Србија
Пратите нас
Ништа није готово и ништа није искључено, па чак ни промена граница када је у питању Косово, каже Мајкл Карпентер, бивши званичник Пентагона.

Карпентер, бивши саветник и присталица Џозефа Бајдена, иначе и експерт за Балкан, рекао је да ће Вашингтон аминовати свако решење око кога се усагласе Срби и Албанци. Истиче и да у томе нема црвених линија — све је на Београду и Приштини, преноси Танјуг.

Према његовим речима, ЕУ, Америка и УН подржаће одржив договор. Он је пренео лични став да су и демократе и републиканци у Конгресу чврсто уједињени у подршци независног Косова.

„Дакле, то се неће променити“, каже он и додаје да обе стране желе резолуцију која ће омогућити Србији и Косову да живе раме уз раме у миру и просперитету. „Морамо креативно да размишљамо како то постићи. Не мислим да је статус кво одржив“, рекао је Карпентер.

Он је оценио да шта год да демократска администрација успе, садашња ће морати да буде креативнија и да добро размисли како да подстакне две стране да постигну договор који може да прихвати већина Срба и косовских Албанаца.

„То укључује стављање на сто идеје о стабилизационом фонду“, додаје он.

Он не би желео да искључи ниједну могућност, па ни промену граница, али напомиње да је кључ одрживост договора који подржава већина грађана, како у Србији тако и на Косову.

„Ако унутрашњи актери не подржавају резолуцију у потпуности, онда без обзира на то шта спољни актери мисле о томе, то неће функционисати. Трајна резолуција захтева широку подршку на обе стране“, указује Карпентер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала