Три жене са Косова осуђене због припадности ДАЕШ-у

© Sputnik / Nazek MohammedЖена терористе ДАЕШ-а
Жена терористе ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Основни суд у Приштини казнио је мајку и њене две ћерке на две године условне затворске казне, због учешћа у активностима терористичке групе ДАЕШ (такозване Исламске државе).

Све три су се из Сирије вратиле на Косово у априлу прошле године, са још 29 жена и 74 деце. Шухрете Тафај и њене ћерке Меке Тафај и Ваљдете Тафај Дачај из Суве Реке, која се налази на централном Косову, признале су кривицу, али се нису појавиле на рочишту када је судија Албина Шабани Рама саопштила пресуду, пренео је „Коссев“.

„Суд је приликом изрицања казне поступио у складу са одредбама за ублажавање казне, јер је као олакшавајућу околност узео у обзир признање кривице, њихово понашање пре и после извршења кривичних дела, зато што ниједном пре тога нису имале проблема са законом, као и њихово стање, покајање и обећање да никада у будућности неће починити кривична дела“, рекла је судија.

Према речима адвоката, ове жене су мужеви приморали да оду на ратишта у Сирији.

Жене са Косова у ДАЕШ-у

Адвокат Бесмира Хоти, која је бранила оптужену Меке Тафај, изјавила је да је њена клијенткиња, заједно са мајком и сестром, оптужена за организацију и учешће у терористичкој групи тзв. Исламска држава, а да је њихово деловање било у служби њихових супруга, преноси „Коссев“.

„Моју клијенткињу је лично присилио њен муж, уз образложење да некоме треба да служи. Једноставно није знала где иде. Када је отишла, није могла да се врати и била је тамо све док се Косово није умешало у процес њиховог повратка“, казала је она.

Сличност са другим процесима

Јустина Фрокај са Косовског института за правосуђе, који иначе врши мониторинг рада судова, изјавила је да се све жене које су биле предмет судске обраде изјашњавају да су се покајале за оно што су урадиле.

„Те жене обично на првим рочиштима признају кривицу, али и кажу да су то урадиле јер су их присилиле њихове породице, углавном мужеви. Оне су на основу оптужнице Специјалног тужилаштва отишле у Сирију како би се активно укључиле у рат“, рекла је Фрокајева.

Додаје и да се скоро све пресуде против тих жена из Сирије своде на условне казне.

У Сирији од 2014. године 

Шухрета је иначе са својим ћеркама отишла за Сирију 2014. Прво су отишле ћерке, а онда им се придружила и мајка са још два сина. Један син јој је убијен, а други се вратио на Косово и присуствовао је рочишту у петак.

Сматра се да је у борбама у Сирији и Ираку учествовало више од 400 особа са Косова, а више од 100 њих је убијено. Самопроглашено Косово је у априлу 2019. вратило 110 својих грађана из Сирије, међу којима је било 34 жена, 74 деце и четворица бивших милитаната.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала