Митрополит Амфилохије: Нећу да ме Марковић дели од патријарха

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC Митрополит црногорско-приморски Амфилохије
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије изразио је спремност на разговоре с црногорским властима о спорном Закону о слободи вероисповести, али је поручио да премијер Душко Марковић не може да дели патријарха и митрополита црногорског.

„О безаконом Закону о слободи вероисповести Црква је дала своју реч. Међутим, ако (црногорски) премијер Душко Марковић позива да разговарамо у смислу да амандманима делује на то безакоње и да се оно промени — то је у реду“, рекао је Амфилохије у интервјуу за „Вечерње новости“.

Међутим, он је истакао да је „иста ствар“ водити разговоре с патријархом или са епископима СПЦ у Црној Гори, а једини услов је да „они ставе под знак питања то безакоње“.

Митрополит је поводом изјаве премијера Марковића да је он једина адреса за разговор истакао да разговарати с њим значи разговарати са СПЦ.

„Не може он да дели патријарха и митрополита црногорског. Ово је СПЦ, Пећка патријаршија, Митрополија црногорско-приморска која је прва у свим њеним епископијама била и остала једина која је сачувала континуитет Пећке патријаршије и за време њеног укидања“, рекао је Амфилохије.

Он је подсетио да су „митрополити били господари Црне Горе“ и истакао да је „Митрополија стварала Црну Гору, што значи Пећка патријаршија“ и да је Митрополија незамислива без Пећке патријаршије и без Српске православне цркве.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала