Епископски савјет СПЦ упозорава: Спречити могуће политичке злоупотребе литија

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаЕпископски савет СПЦ у Црној Гори
Епископски савет СПЦ у Црној Гори - Sputnik Србија
Пратите нас
Извршни одбор Епископског савјета СПЦ у Црној Гори упозорио је на могуће злоупотребе литија против спорног Закона о слободи вјероисповјести у политичке сврхе, упоредивши Црну Гору са Светом Гором.

Из Епископског савјета СПЦ у Црној Гори позивају да се на литије не излази са страначким обиљежјима, него само са иконом и свијећом. У саопштењу Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, због најава и покушаја разних злоупотреба, подсјећају на завјет Тројичинданског сабора у Подгорици и Световасилијевског сабора у Никшићу — да ће се светиње СПЦ бранити „молитвом и људским достојанством, чојством и јунаштвом, призивајући Бога на помоћ“.

„Ових Божићних дана Црна Гора личи на Свету Гору. Ако неко може да потврди библијску истину да Бог походи народ свој — онда су то стотине хиљада људи сједињени у вјери и љубави према својој Цркви, светињама и прецима, који у молитвеним литијама, протестујући против незапамћеног безакоња, бране своју вјеру и вјечно људско достојанство“, стоји у поруци Извршног одбора ЕС СПЦ у Црној Гори.

Како додају, а као што су то констатовали и раније — ове литије су чудо Божије и дар Светог Василија и Светог Петра, а народ у њима најљепши и најдивнији храмови који су саграђени у протеклих тридесет година:

„Зато смо одговорни да тај благослов чувамо, као и до сада. Како овај народни протест из недеље у недељу добија на бројности и власт нема рјешење ни одговор на њега, дужни смо да због најава и покушаја разних злоупотреба подсјетимо на завјет Тројичинданског сабора у Подгорици и Световасилијевског сабора у Никшићу — да ћемо молитвом и људским достојанством, чојством и јунаштвом, призивајући Бога на помоћ, бранити своје светиње“.

„Ове Литије су благословени дар тих Светих Сабора, који надилази све партијске, страначке, политикантске и идеолошке интересе. Као такве — Литије су молитвени скупови у којима стојимо пред Богом, светитељима и пред народом, пред прошлошћу и пред будућношћу“, додаје се у саопштењу.

Због тога из Епископског савјета СПЦ у Црној Гори апелују да сва национална, страначка и друга осјећања и обиљежја свако носи у свом срцу, а на овим Литијама икону из свога дома и свијећу у срцу и у својим рукама.

„Само такве Литије чине све нас бољима, оплемењују нас и дају наду да ће и Црна Гора бити боља и да ће доброта и достојанство побиједити зло, неправду и примитивизам. Бог је наш Пут, Истина и Живот, а тим Путем је Црна Гора кренула ових дана, а на нама је да га слиједимо“, закључује се у саопштењу Извршног одбора ЕП СПЦ у Црној Гори.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала