„Гаспром“ помогао Украјини да реформише гасни сектор

© AFP 2023 / Sergey BobokКомпресорска станица компаније "Нафтогаз Украјине" у Харкову
Компресорска станица компаније Нафтогаз Украјине у Харкову - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски „Гаспром“ је постао главни покретач енергетских реформи у Украјини, оценио је шеф секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач током дискусије на Светском економском форуму у Давосу.

Према његовом мишљењу — „жестока политика“ Москве допринела је изменама у гасној сфери Украјине.

Директор украјинског „Нафтогаса“ Андреј Кобољев сматра да је уговор са „Гаспромом“ помогао Украјини да исправи „неке диспропорције“, тако да сада Украјина, Мађарска, Пољска и Словачка могу неометано да размењују гасне токове.

„Прошле године смо учинили све што је могуће да се припремимо за кризу. На крају крајева, нашли смо прихватљиви компромис и потписали споразум. Нови уговор о транзиту је веома важан за Европу“, навео је Кобољев.

Крајем децембра Москва и Кијев су потписали пакет споразума о даљем транзиту гаса преко Украјине. Рок уговора је пет година. За то време Украјина очекује да ће добити више од седам милијарди долара. Прве године је планирано да буде дистрибуирано 65 милијарди кубних метара гаса, а следеће четири године — по 40 милијарди.

Један од кључних услова за настављање транзита руског гаса преко Украјине у Европу био је прелазак Кијева на европска правила управљања системом за транспорт гаса. „Гаспром“ је исплатио „Нафтогасу“ 2,9 милијарди долара на основу одлуке Стокхолмског суда.

Од почетка године Кијев испоручује руски гас Европи на основу новог споразума о транзиту.

Енергетска заједница је међународна организација коју су формирале Европска унија и низ других земаља ради проширења унутрашњег европског тржишта до Југоисточне Европе и изван њених граница.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала